Hon agerade expert vid Nobelprisutdelningen

PÄ onsdagen presenterades Ärets Nobelpristagare i kemi. Kristina Edström, professor i oorganisk kemi vid Uppsala universitet, visste vilka som skulle fÄ det redan för en vecka sedan.

Kristina Edström, professor i oorganisk kemi vid Uppsala universitet, medverkade nÀr Ärets Nobelpristagare i kemi presenterades.

Kristina Edström, professor i oorganisk kemi vid Uppsala universitet, medverkade nÀr Ärets Nobelpristagare i kemi presenterades.

Foto: UNT Arkiv/Niklas Skeri

Uppsala kommun2019-10-09 17:45

Det Ă€r tre forskare som pĂ„ olika sĂ€tt utvecklat litiumjonbatteriet som tilldelas Nobelpriset i kemi 2019. John B Goodenough, Stanley Whittingham och Akira Yoshino anses ha lagt grunden för att vi i dag Ă€r sĂ„ pass mobila som vi Ă€r. Litiumjonbatterier finns i exempelvis mobiltelefoner och datorer. 

En som har haft nytta av de tre forskarnas arbete Àr Kristina Edström. Hon Àr professor i oorganisk kemi vid Uppsala universitet och forskar kring batterier. PÄ onsdagen befann hon sig i Kungliga Vetenskapsakademins lokaler i Stockholm nÀr pristagarna presenterades, i egenskap av expert pÄ Àmnet.
– Jag blev insmugglad under morgonen, sĂ„ att ingen skulle se mig och förstĂ„ att batteriet skulle fĂ„ priset, sĂ€ger hon.

Kristina Edström fick veta vilka som skulle tilldelas priset en vecka i förvÀg, och hade sitt eget knep för att inte försÀga sig.
– Om jag fick frĂ„gan om vilken upptĂ€ckt som skulle prisas sade jag alltid gensaxen.

Det fungerade Ă€ven nĂ€r hon dagarna innan tillkĂ€nnagivandet trĂ€ffade en av pristagarna, Stanley Whittingham, i Tyskland. 

Kristina Edström tror att Ärets kemipris kan leda forskningen framÄt.
– Det hĂ€r för in batteriforskningen i finrummet. Jag tror att Europa kommer att kraftsamla med anledning av detta. Ska vi ha kvar jobb inom fordonsindustrin behövs den hĂ€r typen av forskning, sĂ€ger hon.

Efter att ha medverkat vid tillkÀnnagivandet av priset tog sig Kristina Edström till sin institution för att Àta "batteritÄrta".

Karta: Kungl. Vetenskapsakademien
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!