Mamman har beskrivit händelsen i en insändare som publicerades på UNT:s insändarsida på lördagen. När UNT på fredagseftermiddagen pratar med mamman är hon både skakad och arg.

– Min dotter blev slagen och sparkad i huvudet när hon låg ner på marken av en rätt kraftig 13-årig tjej som går på en annan skola. Om inte en tjej i 20-årsåldern hade gått förbi och ringt polisen så undrar jag vad som hade hänt, säger mamman som vill vara anonym.

Misshandeln ska ha inträffat på onsdagen efter skolan vid 16-tiden. I en gränd i centrala Uppsala påbörjades misshandeln som beskrivs som synnerligen rå. "Hon slog och slet av stora nävar hår tills hennes offer låg på marken. Därefter fick offret motta spark efter spark. Alla sparkar var riktade mot huvudet", skriver mamman i insändaren.

Ett tiotal barn och ungdomar ska ha stått bredvid och tittat på. En pojke ska ha filmat, enligt mamman var avsikten sannolikt att lägga upp på sociala medier.

När den förbipasserande ringt polisen flydde ungdomsgänget från platsen. Händelsen är polisanmäld och rubriceras som misshandel.

– Polisen har kallats till platsen, men eftersom de inblandade inte är straffmyndiga går ärendet vidare till socialtjänsten, säger Mikael Hedström, pressansvarig för polisen region Mitt.

I nästa steg är det socialtjänsten som bestämmer om det ska göras en polisutredning eller om socialtjänsten ska kopplas in för att ge stöd till de inblandade.

Den 12-åriga dottern har berättat att 13-åringen som slog och sparkade skrek ”du ska ha respekt” upprepade gånger. Enligt dottern sparkades hon i huvudet så många gånger att hon tappade räkningen.

Efter att ha förhörts av polisen på platsen hämtades 12-åringen av mamman som körde till Akademiska sjukhuset.

– Min dotter grät och ville inte att vi skulle konfrontera förövarna, men jag anser att man måste våga stå upp och inte vika sig för tystnadskulturen, säger mamman.

På sjukhuset dokumenterades skadorna och dottern fick ligga kvar för observation fram till midnatt.

– Hon har ont i nacken och tycker att det som hänt är otroligt hemskt. Men hon är en väldigt stark tjej, säger mamman och är tydlig med att hon tänker gå vidare.

– Jag tänker inte släppa det här utan kommer att kontakta skolan där 13-åringen går. De måste få veta vad deras elever håller på med.

LÄS MER: Tonårsflicka åtalas för misshandel