– Det är det som är roligast, att det bara är aktiv personal som tävlar, säger kapten Andreas Brink, som tidigare själv tävlat i flygfemkamp, men nu agerar tävlingsledare och sköter all logistik med tävlingsorgansiation och omhändertagande av de långväga gästerna.

Flygfemkamp består namnet till trots mest av markaktiviteter, med fokus på egenskaper som historiskt har ansetts viktiga för militärer verksamma inom flygvapnet. Från början deltog endast piloter och navigatörer, men nu är tävlingen öppen för alla personalkategorier. Den första flygfemkampen genomfördes 1947 i franska Vichy. Sverige deltog för första gången sju år senare, och var länge dominanta i sporten. Lennart Pettersson vann tio VM-guld och blev 1986 utsedd till världens dittills bäste militära idrottsman.

– Det är väldigt kamratligt men också stor prestige, säger Andreas Brink, samtidigt som hinderbanemomentet avgörs i solskenet bakom honom.

Artikelbild

| Under veckan har de öppna nordiska mästerskapen i flygfempkamp avgjorts i Uppsala.

– Vi var oroliga för att det skulle vara frost och halka på hindren, men det här vädret är ju helt otroligt.

Flygpersonal från Sverige, Finland, Norge, Brasilien, Ecuador, Spanien, Litauen och Ukraina har tävlat under veckan.

För Sverige deltar bland annat 27-åriga Ida Lundqvist, som började med flygfemkamp redan 2012 under sin specialistofficerutbildning i Uppsala.

– Jag fastnade snabbt och var med på VM samma år.

Artikelbild

| Andreas Brink och Mats Gyllander var på plats under den flygande femkampen.

Även Brasiliens försvarsattaché i Sverige, överste Clauco Rosetto, var på plats vid Uppsala garnison.

– Det här är en positiv sak för alla inblandande och skapar samarbete. Sättet som de organiserat det på här är fantastiskt, säger översten.

Artikelbild

Under torsdagskvällen avslutades veckan med avslutningsceremoni, prisutdelning och bankett. Vinnare på damsidan blev norska Anniken Milhan och på herrsidan segrade Dmitro Kmetjuk från Ukraina.

Nästa år hålls VM i Kina.