Som UNT tidigare rapporterat har skolskjutsen och färdtjänsten i Uppsala kommun drabbats av kraftiga förseningar, telefonköer och inställda turer under de senaste veckorna. Enligt kommunen är anledningen det nya avtal – med tillhörande nya rutiner – som trädde i kraft i mitten av augusti. Nu har en namninsamling som kräver att det nya avtalet rivs upp samlat över 250 underskrifter.

– Trots att det gamla avtalet fungerade bra så tog man in nya taxibolag när det skulle upphandlas. Och så dåligt som det är nu har jag aldrig upplevt tidigare, säger Måns Högström, initiativtagare till namninsamlingen och administratör för Facebook-gruppen ”Uppsala färdtjänstforum”.

Enligt honom har personal vid färdtjänsten uppgett att det för tillfället ”inte är någon idé” att boka färdtjänst på eftermiddagarna, då det ändå inte går att få tag i någon bil. Måns Högström berättar att det dessutom kan krävas lång väntan i telefon för att få färdtjänst över huvud taget:

– Förut kunde jag sitta i telefonkö hos färdtjänsten i kanske en minut – nu kan jag behöva vänta i en halvtimme eller mer.

Vad är målet med namninsamlingen?

– Jag tänker mig att det ska leda till någon typ av aktion eller demonstration där vi lämnar över alla underskrifterna till lämplig person på kommunen, säger Måns Högström.