Welcome out heter Uppsalas pridefestival, som inriktar sig särskilt mot nyanlända hbtq-personer.

– Många har varit förföljda i sina hemland och för en del är det första gången de upplever en pridefestival, säger Kerstin Varenius som är samordnare för festivalens volontärer.

Huvudarrangören, RFSL Uppsala, sponsrar tjugo asylsökande hbtq-personer med att komma till festivalen. Gulam Abdul Aziz kommer från Uganda, men har varit i Sverige i fyra år.

Artikelbild

| Under festivalens första dag hölls föreläsningar och workshops. Det fanns också möjlighet att skapa sin egen konst, smycket och kläder.

– Jag är här för att uttrycka mina känslor och göra min röst hörd, både för min egen skull och för de som inte har en röst. Jag är här för att få vara den jag är, i mitt hemland är jag inte älskad för den jag är. Där finns ingen frihet och hbtq-personer hotas och dödas. Här känner jag mig fri, berättar han.

Den första punkten i festivalprogrammet var "art room" där besökarna kunde samlas och skapa sina egna pride-inspirerade konstverk, smycken och kläder. Transaktivisten Demhat Bella Aksoy har studerat mode och design i Turkiet och håller på att smycka en t-shirt.

– Pride är inte bara en fest, det är så mycket mer. Genus är som färger, det är ett brett spektrum och jag är här för att visa mina färger.

Under första dagen kunde besökarna också delta i föreläsningar, workshops och seminarier, bland annat om sexualupplysning och hälsa, rättigheter och hur man anmäler brott.

Artikelbild

| Gulam Abdul Aziz har varit i Sverige i fyra år. "Här kan jag vara fri", säger han.

Uppsalas pridefestival pågår hela helgen och avslutas med en parad genom staden på söndag som UNT kommer att bevaka.