Ny vattentaxa riskerar att minska sparviljan

Ser du till att spara på dricksvattnet? Framöver kommer du inte att tjäna lika mycket på det om Uppsala Vattens nya taxa går igenom.

Bo Lindberg brukar tappa upp och spara det kalla morgonvattnet. Med ny taxa tror han färre kommer att hushålla med dropparna.

Bo Lindberg brukar tappa upp och spara det kalla morgonvattnet. Med ny taxa tror han färre kommer att hushålla med dropparna.

Foto: Svetlana P Jansson

Vatten2019-09-23 07:00

Uppsala vatten vill höja den fasta avgiften i vattentaxan och sänka den rörliga delen där hushållen betalar för sin egen vattenförbrukning. I dag är den rörliga delen nära 90 procent. Förslaget är att de båda delarna ska vara lika stora. Det gör att Uppsala Vatten kan planera sin ekonomi bättre. Men det riskerar att minska viljan att hushålla med dricksvattnet.

En av dem som reagerat på förslaget är Bo Lindberg som bor i Fålhagen i Uppsala. 

– Jag anser att vattentaxan ska fungera som en stimulans att hushålla med vattnet. Att sänka den rörliga delen av taxan innebär att man minskar stimulansen att spara, säger han.

Bo Lindberg sparar själv på vattnet genom att ta till vara de första litrarna kallt vatten i badrumskranen på morgonen. Vattnet använder han för att spola i toaletten med.

– Jag har ju upplevt ransoneringarna under kriget så att hushålla med resurserna sitter i ryggmärgen. Vatten är en av våra viktigaste resurser som det kan bli brist på. Att då införa en sån här taxa är helt fel, säger han.

Den nya taxan kan dessutom slå hårt mot de som förbrukar lite vatten. Enligt Uppsala vattens egna beräkningar kommer taxan att stiga från 2 383 till 3 908 kronor om året för villaägare med liten vattenförbrukning - en ökning med 64 procent.

Enligt Hans Holmström, pensionerad va-ingenjör, kan det bli ännu mer. I en insändare i UNT hävdar han att ett mycket vattensnålt pensionärspar i villa som förbrukar 50 kubikmeter per år kommer att få en kostnadsökning med 84 procent. En stor barnfamilj med tonåringar som förbrukar 300 kubikmeter per år får en sänkning med 22 procent.

Roger Ekström, boende i Lövstalöt som också engagerat sig i frågan, anser att politikerna helt struntar i vilka effekter den nya taxan får för enskilda hushåll.

– Jag tycker att det är en orättfärdig fördelningspolitik som riskerar att få stora konsekvenser för de som redan lever på marginalen. Det kommer att drabba pensionärer med små inkomster och liten vattenförbrukning medan de som gör av med mycket vatten får en sänkning. Har politikerna verkligen förstått vilka konsekvenser taxan får? säger han.

Industri- och handelsfastigheter med låg vattenförbrukning kan få ännu större höjningar, upp emot 100 procent. I flerfamiljshus, där många är med och delar på grundavgiften för vattnet, sänks dock kostnaden något.

En majoritet av politikerna i kommunstyrelsen har sagt ja till taxan. SD, KD och den oberoende ledamoten Stefan Hanna är emot. Kommunalrådet Jonas Segersam (KD) vill ha en fast kostnad på 30 procent och resten rörligt.

– Jag tycker att man ska betala för det man använder. Annars är risken att man slösar på vattnet. Företag inom handel kan drabbas mycket hårt av taxan. Vårt förslag mildrar höjningarna för de som bor i småhus och förbrukar lite vatten, säger han.

Kommunalrådet Erik Pelling (S) röstade för den nya taxan:

– Vi har testat nuvarande system i många år och det har visat sig fungera dåligt.  De stora kostnaderna är fasta. Det gör att Uppsala vatten har svårt att planera sin ekonomi och göra nödvändiga investeringar i nya ledningar och vattenverk med en stor rörlig taxa, säger han.

Den nya taxan slår hårt mot villaägare med liten förbrukning. Är det rätt?

– Det blir en stor negativ förändring för vissa hushåll. Samtidigt betalar de som bor i villa en låg avgift i dag. Motsvarande hushåll som bor i hyreslägenhet betalar mer. De kommer att få en sänkning. Jag tror det här systemet blir bättre och rättvisare som helhet. 

Vissa som lever på marginalen kan få det svårt?

–  Vi kommer att utvärdera effekterna. Visar det sig att den här konstruktionen av taxan slår väldigt fel så är vi öppna för att göra förändringar, säger Erik Pelling.

Han tror inte den nya taxan kommer att minska Uppsalabornas vilja att spara på vatten.

– Dricksvattnet är så billigt, så den rörliga taxan har liten betydelse. Om vi skulle chockhöja vattentaxan skulle det ha effekt. Men det får vi inte göra. Lagen säger att det är självkostnadspris som gäller. Att införa teknik som minskar vattenförbrukningen är effektivare. Men sparsamhet har hög prioritet, säger Erik Pelling.

Den nya taxan kan också drabba Uppsalahems vattensparprojekt som pågått sedan 2005. Cirka 5 000 yresgäster har kunnat påverka sin kostnad för vattnet genom att betala för sin förbrukning. Det har lett till att vattenåtgången minskat med 25 procent. 

Tomas Nordqvist, projektledare för vattenprojektet, tror att den nya taxan kommer att minska viljan att spara på vatten.

– Risken är också stor att det inte blir lönsamt för Uppsalahem att sätta in snålspolande toaletter, kranar och duschar för att minska förbrukningen, säger han.

Bo Lindberg har upplevt krisåren under kriget. Att vara varsam med resurserna sitter i ryggmärgen.
Bo Lindberg har upplevt krisåren under kriget. Att vara varsam med resurserna sitter i ryggmärgen.
Minskad vattenförbrukning

Uppsalabornas vattenförbrukning har minskat sedan 2010. Det har gjort att Uppsala Vattens intäkter gått ner samtidigt som de fasta kostnaderna för ledningar och vattenverk varit lika höga som tidigare. 

De fasta intäkterna ligger i dag på 14 procent samtidigt som de fasta kostnaderna är 80 procent.

Förbrukning, liter per innevånare och dygn.

2010: cirka 154 liter

2013: cirka 148 liter

2016: cirka 144 liter

2018: cirka 140 liter

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!