Nytt grepp för billigare bostäder

Uppsala kommun testar en ny metod för projekteringen av nya bostadsområden. Först ut är Östra Sala backe och Södra Storvreta.

Östra Sala backe växer så det knakar. Efter att etapp 2 färdigbyggts är det dags för etapp 3.

Östra Sala backe växer så det knakar. Efter att etapp 2 färdigbyggts är det dags för etapp 3.

Foto: Staffan Claesson/UNT arkiv

Uppsala kommun2019-10-01 19:30

Uppsala kommun tar nya grepp för stadens bostadsutveckling. I stället för att kommunen håller i planeringen och genomförandet av byggandet anlitas så kallade ankarbyggherrar för två nya bostadsområden.

– Det kommer att spara både tid och pengar och också ge mer kvalité. Målet är att samarbetet ska ge både billigare och klimatsmartare bostäder, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande samt ordförande i kommunstyrelsens mark- och exploateringsutskott. 

Metoden är ny för Uppsala och innebär att byggherren ger praktiskt stöd till kommunen och tar ett helhetsgrepp om utvecklingen av ett nytt bostadsområde. Fördelarna anses vara att detaljstyrningen i detaljplanerna minskar och att hantering av planprocesserna blir snabbare.

Enligt Erik Pelling kan ankarbyggherrar hjälpa Uppsala kommun att klara av målet att bygga minst 3 000 nya bostäder per år. I Södra Storvreta, där 1 000 nya bostäder ska byggas, anlitas Veidekke Bostad och Kärnhem Bostadsproduktion. För etapp 3 i Östra Sala backe, där 360 bostäder ska byggas, anlitas Sveafastigheter Bostad som ankarbyggherre. 

– De arbetar innovativt med social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet och utlovar att de kan bygga bostäder 10–20 procent billigare. Vi kommer att utvärdera metoden och slår det väl ut kan den bli aktuell i andra byggprojekt, säger Erik Pelling.

Bolagen får också möjlighet att själva uppföra ett hundratal bostäder på respektive område.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!