– Både jag personligen och förbundet är oerhört besvikna över Socialstyrelsens beslut att än en gång säga nej till screening. Det har skett stora förändringar i förutsättningarna sedan Socialstyrelsen för fyra år sedan också sa nej till screening för att upptäcka Sveriges vanligaste cancerform, säger Prostatacancerförbundets vårdpolitiske talesperson, Knivstabon Calle Waller.

Enligt ett pressmeddelande från Socialstyrelsen på måndagförmiddagen skulle screening för prostatacancer med ett så kallat psa-prov kunna leda till att många män behandlas och drabbas av biverkningar, trots att deras cancer aldrig skulle ha blivit allvarlig. Calle Waller tycker inte att det argumentet längre håller.

LÄS MER: Nej till allmän prostatakontroll

Artikelbild

Calle Waller.

– Att psa-provet är ett rätt dåligt mått visste vi redan för fyra år sedan, men sedan dess har mycket hänt när det gäller möjligheterna att skilja mellan "snäll" och svår prostatacancer. Det går att undvika onödig behandling genom att övervaka patienter som visar sig ha en lågriskcancer. Redan i dag följs var fjärde patient som får diagnosen prostatacancer upp med sådan aktiv monitorering, säger Calle Waller.

Ett av Prostatacancerförbundets argument för en allmän screening är att 800 av de cirka 2 400 män som årligen avlider i prostatacancer i Sverige redan vid upptäckten hade en tumör som spridit sig i kroppen och därmed inte längre var möjlig att bota.

Prostatacancerförbundet och Calle Waller kommer att gå ut med ett nytt och mer utförligt uttalande efter att ha detaljgranskat Socialstyrelsens beslutsunderlag.