Flera våldtäktsärenden har anmälts i Uppsala under de senaste dygnen. Enligt Mikael Hedström, presstalesperson vid polisen, ökade man tidigt sin närvaro i centrum.

– Uniformerade poliser är tillsagda att öka sin närvaro i centrum under natten och röra sig kring krogarna när de stänger. Hur vi jobbar med övriga trygghetsskapande åtgärder är ingenting vi kan gå ut med, säger han.

Mikael Hedström vill dock råda till lugn och slår fast att ingen ska vara orolig för att röra sig i Uppsala under natten. Däremot uppmanar polisen både ensamma kvinnor och män fundera på hur man rör sig när man är ensam.

– Vi har tyvärr gärningsmän som söker upp både ensamma män för att misshandla dem, och kvinnor för att våldta dem. Som enskild person måste man tänka på vilken som är den bästa vägen hem. Gå på de upplysta gatorna och undvik mörka parker och gränder – man får ta omvägar.

I övrigt finns det en rad rekommendationer för hur man kan öka tryggheten för sig själv. Bland annat kan man ringa en vän eller åka kollektivt hem, enligt Mikael Hedström. Är man ute på krogen kan man söka upp någon man känner igen och kolla om man kan gå gemensamt hem då erfarenheten visar att den här typen av gärningsmän sällan söker upp personer i grupp.

– Jag förstår att det är många som tycker att det är oroligt just nu. Men man ska absolut inte känna att man inte vågar gå ut som kvinna – men man kan tänka efter på hur man kan göra det, säger Mikael Hedström.

På polisens hemsida skriver man att man just nu prioriterar överfallsbrott mot kvinnor och vidtar alla initiala åtgärder.

– Under den närmaste veckan och veckorna kommer polisen få ökade resurser i samband med att fler poliser kommer tillbaka från semestern. Det innebär att det finns fler resurser för trygghetsskapande åtgärder, säger Mikael Hedström.