Sedan natten mot lördag har det inträffat två våldtäkter och två våldtäktsförsök i centrala Uppsala. När UNT går ut på stan i Uppsala för att prata med unga kvinnor är det tydligt att händelserna påverkar många.

– Det är väldigt obehagligt. I går kväll när jag skulle hem efter att ha varit ute undvek jag att cykla genom Stadsparken, säger Magdalena Hedberg.

Brukar du gå själv på kvällen?

– Nej, jag cyklar alltid. Det känns säkrare.

Ebba Simonsson kommer inte ändra sitt beteende på grund av de senaste dagarnas överfall, säger hon när vi stoppar henne och hennes kusin Lisa Pilerud på gågatan.

– Jag känner mig relativt trygg i Uppsala. Och vi kompisar försöker ha koll på varandra och ringer varandra när vi kommit hem för att se att allt gått bra, säger Ebba Simonsson.

Inte heller Lisa Pilerud känner sig särskilt orolig. Hon har läst rubrikerna om våldtäkterna och våldtäktsförsöken, men inte mer.

– Om man skulle läsa om allt som händer skulle man ju läsa jämt. Det räcker med att veta att det hänt, inte alla detaljer.

I solen på Stora torget står jobbarkompisarna Nazela Sekulic-Raof och Fannie Gommel och väntar på sitt lunchsällskap. De har läst om överfallen. Men händelserna påverkar dem inte mer än att de blir arga – de har redan sedan tidigare begränsat sin frihet eftersom de tycker att Uppsala blivit så otryggt.

– Det är tragiskt det som händer, men vad ska man göra? Det var fem-sex år sedan man kunde gå ut ensam på kvällen i Uppsala, säger Nazela Sekulic-Raof, som har en överfallsspray med sig om hon är ute när det är mörkt.

Fannie Gommel håller med:

– Det är sorgligt och läskigt med såna här överfall. Jag vågar inte gå ute själv på kvällarna längre som jag gjorde för ett par år sedan.

Deras lunchsällskap dyker upp och ger sig in i samtalet. Ellen Östlund berättar att hennes mamma häromdagen bad henne att inte vara ute själv om kvällarna.

– Men jag känner mig inte så otrygg, kanske för att jag har tränat boxning. Däremot kan jag känna oro för andra tjejer, säger hon.

Andrea Leon konstaterar att två våldtäkter och två våldtäktsförsök absolut gör henne orolig:

– Klart jag blir rädd. Jag skulle absolut inte gå själv på stan på kvällen. Eller i en del andra stadsdelar heller, för den delen. Så var det inte i Uppsala för fem år sedan.