Uppsala kommun fattar snart beslut om att bygga ett parkeringshus med plats för drygt 1 200 cyklar vid cykelställen nära Resecentrum.

Kommer det kosta något för invånarna att använda parkeringshuset?

­– Vi har ännu inte bestämt om vi ska ta betalt på något vis. En idé är att sälja ett parkeringskort för en engångsumma så man kommer in i byggnaden. Sedan kan man stå där gratis ett dygn och betala en liten summa om man står längre. På det viset skulle vi kunna få bort många övergivna cyklar, säger Maria Gardfjell, kommunalråd med ansvar för klimat och miljö.

Artikelbild

| Cykelparkeringshus. "Jag tror att finansieringen är en känslig fråga, det får ju inte kosta att använda sig av cykel", säger Johan Zell, 44 år.

Själva bygget av p-huset ska börja under våren 2018 och ska vara färdigt 2019.

­– Det är ännu inte spikat vilket datum bygget börjar, men det sker under våren och ska stå klart tidigt 2019. Det blir ungefär tre gånger så mycket cyklar som får plats jämfört med vad som ryms på platsen i dag, säger Maria Gardfjell.

P-huset ska ge Uppsalaborna tillgång till trygga och säkra cykelplatser och bidra till kommunens mål om hållbart resande.

– Med det här vill vi underlätta för dem som pendlar. Kanske väljer fler att använda cykeln om man vet att man kan ställa den på ett säkert ställe. Det är jättebra om vi lyckas minska användandet av bil, säger Maria Gardfjell.

Artikelbild

| Cykelparkeringshus. "Ett cykelparkeringshus vore extra bra just nu, det vore ju skönt att slippa slasket", säger Petras Slionskis, 23 år.

Parkeringshuset ska få två våningar ovan mark och i bottenvåningen ska det finnas utrymme för till exempel cykelreparationer och lånecyklar. P-huset ska innehålla runt 1 200 platser och ha plats för omkring 50 specialcyklar som elcyklar och lånecyklar. Cykelställen i byggnaden kommer att vara i två våningar.

UNT har pratat med cyklister om det tilltänkta bygget.

Artikelbild

| Cykelparkeringshus. "Jag vill tro att något så enkelt som en varm och torr sadel ger mycket", säger Maria Gardfjell.

– Blir det smidigare att parkera cykeln tycker jag att det är jättebra. Är man inte här i tid kan det vara hopplöst att hitta en plats. Batteriet till min elcykel har tidigare blivit stulet, så om det blir säkrare vore också bra, säger Lisa Eriksson, 26 år.

Johan Zell, 44 år, cyklar till jobbet som ligger alldeles intill Resecentrum och han tycker att initiativet är bra. Han är dock är skeptiskt till om folk skulle vilja betala för att parkera sin cykel.

– Jag är för att folk cyklar i stället för att ta bilen, så skulle detta bidra till det är det jättebra. Men jag tror inte att folk vill betala för att parkera sin cykel. Att cykla ska ju inte kosta, säger han.

Cykelparkeringshuset är beräknat att kosta cirka 47 miljoner kronor.