Det var på torsdagen i förra veckan som allt började. 12-årige Alvar Björk skulle ta bussen hem till Knivsta efter att skoldagen i Uppsala var slut. Vid Resecentrum såg han en man med funktionshinder.

– Han bar på tunga kassar och hade för stora byxor på sig, så jag frågade om jag skulle hjälpa till att bära kassarna, säger Alvar Björk.

Då kom en kille fram och började skrika på mannen. "Vad gör du, det finns barn här", skrek han, berättar Alvar. När killen var påväg att knuffa den funktionshindrade mannen gick Alvar Björk emellan och fick själv ta emot knuffen. Han föll till marken och blev därefter sparkad i magen. Trots att flera vuxna fanns i närheten var det ingen som ingrep.

Artikelbild

| Hanna, Luther, Björn-Owe och Alvar Björk fick en genomgång av polisbussen som är ett av yttre befälet Stefan Sinius arbetsredskap.

På tisdagen hade polischefen Jale Poljarevius, yttre befälet Stefan Siesing och kommissarien Jonas Eronen bjudit in Alvar och hans familj till polishuset i Uppsala. De ville hylla Alvar och tacka honom för att han ingrep.

– Vi har nominerat Alvar till ett pris som delas ut av rikspolischefen till personer ur allmänheten som gör beundransvärda saker, säger Jale Poljarevius.

För huvudpersonen i historien, Alvar, var det inte det första berömmet han fått efter händelsen. Uppskattningen på sociala medier har varit monumental och i skolan ville alla veta vad som hänt och hur han mådde. Läraren hade tagit med sig tidningar och visade upp artiklarna där Alvar Björk beskrevs som en hjälte.

– Jag tycker det är lite märkligt. Det är ju självklart att gripa in, säger han.

Artikelbild

| "Bara det att du gick fram och hjälpte mannen med hans kassar till att börja med, det är beundransvärt", sade Stefan Sinius, yttre befäl till Alvar Björk.

Men så självklart är det uppenbarligen inte. Flera personer lät händelsen utspela sig utan att agera - men inte Alvar.

– Han har många egenskaper som gör att han skulle passa som polis. Han är modig och tvekar inte, det är sådant beteende vi vill ha inom polisen. Det var ju knappast en kille som var mindre än honom som gjorde det här, och ändå klev han in. Även det han gjorde i det första skedet, att han hjälpte mannen med kassarna, det är helt rätt, säger Jale Poljarevius.

Artikelbild

| Alvar Björk är inte orolig för att stöta på den aggresiva killen igen. – Jag tror inte att han skulle våga göra något sådant igen. Inte efter all uppmärksamhet som det här fått, säger han.

Under mötet fick Alvar Björk en "goodie bag" som bland annat innehöll klistermärken, nyckelringar samt reflexvästar till klasskompisarna.

Alvars mamma Hanna Björk berättar att familjen inte varit med på allt "ståhej" efter händelsen, med uppvaktning från polis, allmänhet och medier.

– Häromdagen skämtade han att "om det här fortsätter så kommer jag nog att få hybris", säger hon.

LÄS MER: 12-årige Alvar misshandlades på Resecentrum

LÄS MER: Polisen hyllar 12-årige Alvars insats

LÄS MER: Massiva hyllningar till 12-årige Alvar Björk