På eftermiddagen uppger polisen att 13 personer frihetsberövats och 12 personer har anhållits av åklagare efter måndagens tillslag inom ramen för operation Lynx.

En större mängd narkotika, vapen och en handgranat ska ha beslagtagits vid tillslagen som skedde på flera adresser i Uppsala kommun.

LÄS MER: "Polisinsatsen skedde på 25 ställen"

Operation Lynx har pågått sedan november och är en del av polisens arbete mot den grova och organiserade brottsligheten i region Mitt, där förutom Uppsala län även Västmanland och Gävleborg ingår. Insatser som UNT har uppmärksammat vid ett flertal tidigare tillfällen.

– Jag kan inte göra någon jämförelse med tidigare insatser, utan det här är en insats av flera. Jag kan inte sätta den här i relation till de tidigare. Utan det jag kan kommunicera i dag är att insatsen i dag har resulterat i att 13 personer har frihetsberövats och utav dem är 12 anhållna under eftermiddagen, säger Uppsalapolisens talesperson Lisa Sannervik.

Var gjordes insatsen?

– Det kan jag inte säga. Det beror på att det är en pågående förundersökning, och i nuläget kan vi inte gå ut med adresser.

Sannervik är även förtegen om de vapen och den narkotika som beslagtogs.

– Det är också information som vi I dagsläget har valt att inte gå ut med eftersom utredningen pågår och det fortfarande är utredningsåtgärder som ska vidtas i den förundersökningen, fortsätter hon.

Hur lyckat bedömer Lynx har varit hittills?

– Det är för tidigt att sammanfatta. Det här är ett arbete som pågår, och det är en långsiktig satsning som kommer att pågå i flera år. Att sammanfatta redan nu efter några månader, det väntar vi med och återkommer med längre fram.

LÄS MER: Polisen om första insatsen

På måndagsmorgonen uppgav polisen alltså att flera tillslag inom ramen för grov organiserad brottslighet har genomförts i Uppsala. "Ett stort antal gripanden har genomförts och i samband med tillslagen har bland annat vapen tagits i beslag" skriver polisen på sin hemsida.