– Min skräck är att du skulle fråga mig vad jag tänker på just nu. Under senaste tiden har jag tänkt att jag borde ha köpt en mikrovågsugn till personalen, säger Fredrik Annell-Berger.

I en röd stuga med synliga takbjälkar inomhus håller de till. Centrum är nära men området andas lantlig idyll. Vi befinner oss i Eklundshof.

Först räckte nedre plan som kontor men nu har företaget Brink & Berger ett tiotal anställda och behöver två våningar. De har växt sakta, aldrig tagit lån eller satsat på riskkapital.

Artikelbild

| André Brink och Fredrik Annell-Berger.

– Det var roligt hur vi lärde känna varandra, säger Fredrik Annell-Berger.

Första gången som de träffades var under studenttiden. Fredrik var en av dem som drev indieklubben ”Velvet” på V-Dala nation. Det var år 2006 och dit kom svenska stjärnor som Lykke Li och First Aid Kit, när de var indie och i början av sina karriärer.

André däremot höll till på Smålands nation och ingick i en grupp som just fått idén att också starta en indieklubb.

– När vi fick höra talas om att Småland skulle börja konkurrera med oss, spred vi ut ett rykte om att samma kväll som de skulle ha sin premiär skulle vi också ha ett stort liveband, säger Fredrik Annell-Berger.

Artikelbild

– Ryktet nådde oss och fick oss att tänka ett varv till. Det blev en strid mellan ungtuppar och vi ändrade oss, från indie till hip hop och r´n´b på vår klubb, säger André Brink.

Den nya klubben ”Clap to this” drog igång och gjorde succé med Afasi & Filthy, hiphop-duon från Uppsala, och hiphoparen, Adam Tensta.

Det var som bandbokare med fingertoppskänsla som Fredrik och André lärde de känna varandra i nationslivet.

– Det var härliga tider, säger en av dem när min penna tar slut och jag missar vem som sa det.

Men det spelar mindre roll, det skulle kunna ha varit vem som helst av dem. André Brink och Fredrik Annell-Berger är ofta överens.

Ett paketbud knackar på dörren. Vi sitter på bottenvåningen runt ett stort mötesbord med marmorskiva som de fått överta ifrån en reklambyrå. På andra sidan bordet står tre popcornmaskiner, en röd, en svart och en vit. Rummet intill liknar ett kreativt teaterförråd med proppfulla hyllor. Där finns allt från PA-system, ljudanläggningar, till glaskaraffer och röda kinalampor.

– Vi höll på med samma sak och lärde känna varandra. Tillsammans med vår kompis, Sven Granström, startade vi en ny klubb, ”Smålands live”. Den hade en lite mera kommersiell ådra, säger Fredrik Annell-Berger.

– ”Clap to this” hade vuxit och blivit ett monster. Vi behövde jobba med en enklare form, säger André.

Till den nya klubben kom artister som Detektivbyrån, Erik Hassle, Mange Smith, Movitz, Oskar Linnros och Timo Räisänen. Det var under en period när de flesta av stadens nattklubbar och barer, utanför nationslivet, mest körde dj-spelningar och inte livemusik.

I samma veva som Fredrik fick en förfrågan från Birger Jarl, fick André ett liknande uppdrag från nyrenoverade Flustret. Att fylla ställena blev deras uppgift och de tvekade inte! Det var tidigt på våren 2011 och i maj startade de företaget Brink & Berger.

– Det var ett nödvändigt ont, inget planerat. Vi måste ha ett företag för att kunna fakturera och ta betalt, säger Fredrik.

De la in vardera 450 kronor i handelsbolaget och tog September, Melody Club, Uno Svenningsson, The Boppers och The Arks avskedsturné till Uppsala.

Vid den tidpunkten blev Fredrik klar med sin juristutbildning och André avslutade sin projektledarutbildning på Berghs i Stockholm. Privat stod de i ett vägskäl mot vuxenlivet.

– Jag sköt upp framtiden genom att inte skaffa ett vanligt jobb, säger Fredrik Annell-Berger.

– Vi tänkte aldrig: nu kör vi. Perspektivet var snarare ett år i taget, säger André Brink, som sedan sju år tillbaka även jobbar på Universal Music Publishing som creative director.

Nu, åtta och ett halvt år senare, dyker deras konsertbokningar upp på nästan Uppsalas alla scener: Parksnäckan, UKK, Katalin, Svandammshallarna, Botaniska Trädgården, Fyrishov, Saluhallen, KAP, SNerikes, Stockholms Nation och V-dala. De jobbar ihop med affärspartners och har utökat sitt revir till scener i Västerås, Umeå, Norrköping och Gävle. Artisten Sabina Ddumbas hela Sverigeturné har de skött om.

Att arrangera konserter utgör ungefär hälften av deras verksamhet. Mässor som Uppsala Beer & Whisky festival, både här och Norrköping, Företagargalan och Barnmässan är andra ben som de står på, liksom olika slags företagsevent.

– Det skulle aldrig gå att överleva på enbart konserter. Vi är kvar efter åtta och ett halvt år, medan andra har kommit och gått, säger Fredrik Annell-Berger, och klappar sin hund Olof som hoppar upp i hans knä.

Olof, som behöver sina promenader, är den som får Fredrik i balans när han känner sig stressad och arbetsuppgifterna hopar sig. För André är det hans två barn, 2 och 4,5 år, som säger åt sin pappa att komma hem.

Att André sitter i Stockholm och Fredrik i Uppsala har de lärt sig hantera. De pratar mycket med varandra i telefonen. Mycket.

Är ni lika som personer?

– Vi är båda jordnära och visionära fast inom olika områden. Det var kanske ett tråkigt svar, säger André och skrattar.

– André är en galen visionär. Han är kreativ ledare, säger Fredrik.

– Fredrik är vd och den bästa affärsutvecklaren. Vi tänker ganska lika men kompletterar varandra, säger André.

Men några konflikter har ni väl – hur löser ni dem?

– Hmmm, vi bråkar inte om små skitsaker i alla fall... säger Fredrik.

– ... men det är väl klart att man brunnit av någon gång, säger André.

Hur länge kommer ert samarbete att fortsätta?

– För tillfället för evigt, säger Fredrik.

– Till graven, säger André.

Under det senaste året har Brink & Berger tagit ett jättekliv i storlek. Från att ha haft en årsomsättning på runt 4-5 miljoner kronor under många år, är motsvarande siffra för 2018, 35 miljoner kronor.

Varför vill ni växa?

– Ja, det kan man undra. Det är inget självändamål men på det personliga planet triggas man av utmaningar och så är vi ju entreprenörer, säger André Brink.

De har sina milstolpar. Första gången de behövde nypa sig i armen för att kolla att de inte drömde var när de skaffat sitt första kontor. Andra gången var när de ringde till Försäkringskassan för att lära sig arbetsgivarens ansvar vid sjukskrivningar.

– Och när ZZ Tops sångare och gitarrist, Billy Gibbons, iklädd pyjamas tog med oss ut till sin favoritbar i Las Vegas, då var det verkligen ett tillfälle att nypa sig i armen, säger André och ser lycklig ut.