En polispatrull upptäckte en dag förra vintern en personbil som just kört av vägen och knäckt en lyktstolpe vid en påfart till E4 i Uppsala. Ur bilen kom en kollega till poliserna som visade tecken på kraftig berusning. Kvinnan fördes till polisstationen för provtagning, som visade att hon hade 1,8 promille alkohol i blodet. Hon åtalades senare för grovt rattfylleri.

Vid rättegången nekade kvinnan till brott och förklarade att hon måste ha drabbats av en blackout och saknade minnesbilder både från bilkörningen och dygnet efteråt. Enligt kvinnan hade hon besökt ett julbord och en krog tillsammans med vänner den aktuella dagen, men bara druckit ett par starköl. Alkoholen i kombination med de läkemedel som hon fått förskrivna av läkare måste ha orsakat minnesförlusten, enlig kvinnan. Hon förklarade i rätten att hon aldrig skulle köra onykter och riskera att förlora jobbet.

Tingsrätten tror inte på kvinnans förklaring och anser att hennes berättelse är osannolik. Domstolen konstaterar att de poliser som vittnat om händelsen berättat att kvinnan kunde föra "detaljrika konversationer" och dessutom inledningsvis påstod att en annan person kört bilen, men hunnit försvinna innan den första polispatrullen anlände. Sökning med polishund gav dock inga spår och i snön runt bilen fanns enligt poliserna bara spår efter kvinnan.

Tingsrätten ser allvarligt på händelsen och slår fast att bilkörningen skett både i tättbebyggt område och på motorvägen och slutat med en trafikolycka. Eftersom kvinnan sannolikt förlorar jobbet om domen vinner laga kraft slipper hon fängelse och döms i stället till villkorlig dom och 50 timmars obetald samhällstjänst.