Rekryterna som antagits kommer utbilda sig inom olika befattningar inom flygvapnet. 22-årige Max Johansson ska utbilda sig till helikoptertekniker. 

– Jag förväntar mig att få arbeta med helikoptrarna och underhålla dem. Jag har drömt om det här så länge jag kan minnas, säger han. 

Det är andra året som rekryter kallats in under värnplikt efter att regeringen tog beslut om att återinföra totalförsvarsplikten 2017. De som nu skrivs in tillåts inte avbryta sin utbildning. 

Artikelbild

| Edvard Selander, instruktör, väntar på att den nya gruppen fyllt i viktiga uppgifter om sina anhöriga.

– Det är en positiv förändring. De år då utbildningen inte var förpliktigande var det svårt att ställa lika höga krav som vi gör idag. Det var en märklig period. Många som kommer hit behöver knuffen att ta eget ansvar och tackar oss efteråt för att vi motiverat dem till att nå sina mål, säger kompanichef Jesper Bergman. 

Cirka 20 procent av de som antagits har sökt sig hit frivilligt. Jesper Bergman berättar stolt att det är flygvapnets framtida stjärnor som står framför oss. 20-åriga Frida Olofsson från Söderhamn lyfter upp sina fyra väskor på ryggen. Hon ska bli luftbevakningsoperatör. 

– Det här är något jag verkligen velat länge och nu är jag här. Redan i går kändes det overkligt. Jag är så glad, säger hon.

Enligt Jesper Bergman finns ett mål om att få in fler tjejer. På flygvapnets första pluton i Uppsala syns resultatet. 

Artikelbild

| Matilda Karlsson (till höger i bild) och Adela Adabanian (i mitten av bilden) har fått sin utrustning och är på väg till inkvarteringen.

– 21 av 44 rekryter i just den gruppen är tjejer. Det är ett resultat av försvarsmaktens satsning på att rekrytera kvinnor. Jag har aldrig sett eller hört talas om en 50-procentig uppdelning någon annanstans, det är jättebra för alla. Bland våra nya 122 rekryter är 25 tjejer, säger han.

Inne i sovsalen håller Adela Adabanian på att packa. Hon ska bli räddningssoldat. Sina personliga ägodelar har hon lagt på den övre delen av en våningssäng. På underslafen har Max Johansson lagt sina grejer. Tio personer kommer dela sovsal under de närmaste nio månaderna. 

Artikelbild

| Madelene Fredriksson fotar Max Johansson.

– Förut kändes det lite nervöst, men nu känner jag mig mest svettig och lite förvirrad, säger Adela Adabanian. 

Max stuvar in sina väskor. För att få in all utrustning krävs lite "tetristänk". På frågan om det känns trångt är rekryterna optimistiska. 

Artikelbild

| Max Johansson och Frida Olofsson hämtar ut sin nya utrustning.

– En till två veckor. Ja, sen har man vant sig, säger Max Johansson. 

– Förra veckan var jag på innebandyläger och då sov vi mycket tightare. Det här är en baggis, säger Adela Adabanian.