– Det är roligt med snö för det kan bli vad som helst, säger sjuåriga Valerie Aronsson Venemalm medan hon trycker ihop en liten snöhög till en stor boll.

Bollen ska bli en hund, närmare bestämt Valeries egen hund Quincy. Han är en briard med svartlurvig päls som glatt lufsar runt henne och visar sig vara hopplös att fånga på bild. Valerie Aronsson Venemalm skrattar medan hon föser bort honom från sitt konstverk.

– Jag brukar göra snösaker på skolan också, fast då gör vi oftast snögubbar.

Artikelbild

| Valerie Aronsson Venemalm skapar en hund som föreställer hennes hund Quincy (som syns till vänster).

Det här är sjunde gången som barnens snöskulpturfestival i Vasaparken ordnas. Bakom ett bord med pappersservetter i alla möjliga färger, som kan användas till att färglägga skulpturerna, står festivalens initiativtagare Willy Palm. Han fick idén under den första isskulpturfestivalen i Stadsträdgården.

– De vuxna var nöjda med att gå runt och titta, men barnen försökte samla is och grejer för att själva göra skulpturer. Då kände jag att jag måste göra något för dem.

– Det är fantastiskt att jag som vanlig medborgare har kunnat komma med en idé och få så mycket hjälp att ordna allt, säger han och syftar på medarrangörerna Uppsala kommun, Studiefrämjandet och Uppsala konstnärsklubb.

Det snöar och är någon minusgrad. Men det hade ju lika gärna kunnat slaska, så arrangörerna har tagit hit en stor hög isskrap och konstsnö från Gränby ishall. Något år när vädret var lagom kallt hela sportlovsveckan blev Vasaparken full av snöskulpturer. Ett annat år smälte all snö till en sjö, då gjorde barnen sälar som tittade upp ur vattnet.

Artikelbild

| Alan Porgord, Robin Karim och Lawen Porgord gör en Toyota Supra.

Just djur är ett populärt motiv. Tvåårige Malcom Xavier står och häller vatten över den rosa skapelse med ögon och svans som han har gjort.

– Vi stod precis och försökte klura ut vad det var för djur, och kom fram att det nog är en flodhäst. Eller hur Malcom? säger hans mamma Evancia Xavier.

Artikelbild

| Willy Palm var den som kom på hela idén med en snöskulpturfestival för barn. "Barn är så oerhört kreativa, det kan bli vilka skulpturer som helst" säger han.

– Jaa, flodhäst, nickar Malcom och sträcker fram händerna mot sin mamma som blåser dem varma.

Det börjar bli dags att gå in och fika på Biotopia.

– Det är så kul att det ordnas sånt här för barnfamiljer. Man upptäcker mycket nya saker att göra i Uppsala när man får barn, säger Evancia Xavier.

Bredvid dem har tolvårige Alan Porgord och nioårige Robin Karim precis påbörjat sin skulpur: en Toyota Supra.

– Det är min favoritbil, en klassisk snabb bil som är väldigt dyr, förklarar Alan Porgord och karvar fram karossens form.

Snöskulpturfestivalen håller på till och med fredag. Omkring hundra besökare varje dag väntas.