Kvinnan ägde en salong i Uppsala och en i Stockholmstrakten. på båda håll sålde de anställda kvinnliga massörerna regelbundet sexuella tjänster till manliga kunder, enligt kammaråklagare Carl-Johan Granlund. Två och ett halvt års fängelse är ett lämpligt straff, enligt åklagaren.

LÄS MER: Direktrapport från rättegångens avslutning

Han lyfte fram fyra centrala frågor i sin slutplädering på måndagen, efter åtta dagars rättegång. Den första är om det över huvud taget förekom försäljning av sexuella tjänster på salongerna. Avgörande är i så fall om kvinnan känt till sexhandeln, hur omfattande den varit och om kvinnan utnyttjat de anställda. Åklagaren radade själv upp sina svar på frågorna.

Att det förekommit sexhandel har en av de anställda – den enda som åklagarna fått tag på – berättat om i rättegången. Vid 17 av de 18 tillfällen som civilklädda poliser köpte massage i salongerna blev de även erbjudna sexuella tjänster, enligt åklagaren. Dessutom hittades kondomer och spår av sperma i lokalerna, när polisen gjorde sin razzia i höstas. Nio män som åtalats för sexköp i salongerna har erkänt.

– Det är styrkt att det sålts sex, sammanfattade åklagaren.

Det finns också tillräckliga bevis för att ägarinnan känt till sexhandeln och dragit ekonomisk vinning av den, enligt åklagaren. När kvinnorna sålde sex fick de inte behålla den ordinarie ersättningen för massage, som enligt åklagaren var 50 kronor. Han pekade även på bokningslistor som hittats i lokalerna, med ett särskilt tecken efter vissa kundbesök. Enligt åklagaren visade tecknet att det sålts sex, utöver den vanliga massagen. Men enligt ägarinnan betydde tecknet att de anställda fått dricks.

– Hur troligt är det att betala dricks på 1 000 kronor för en massage som kostat 400 kronor? Rätten kan bortse från hennes förklaring, hävdade åklagaren.

LÄS MER: Så avslöjade polisen kopplerihärvan

Enligt utredarna har det sålts sex i Uppsalasalongen vid åtminstone 889 tillfällen från sommaren 2017 till början av november 2018, då polisen slog till och stängde salongerna. Det är lågt räknat, hävdade åklagaren. Kvinnorna fick bo i salongen – i Uppsala låg den i en källarlokal – och sova på madrasser på golvet där de utfört de sexuella tjänsterna, enligt åklagaren. Hans slutsats blev att kvinnan ska dömas för grovt koppleri.

45-åringens försvarare, advokat Eva Glimstedt Torslow, riktade in sig på vad kvinnan egentligen känt till om sextjänster på salongerna. Försvararen svarade själv:

– Hon har inte känt till någon som helst sexhandel. Hon har i själva verket förbjudit de anställda att sälja sex om de skulle få arbeta i salongerna, sade advokaten.

LÄS MER: Misstänkta bordellkvinnan förnekar sexhandel

Försvararen lyfte fram ett anställningskontrakt mellan ägarinnan och en av de anställda som ingår i utredningen. Där förbjuds den anställda att erbjuda något annat än vanlig massage. Åklagarna anser för sin del att kontraktet är en skenmanöver, avsett att visas upp om polisen skulle komma.

Ägarinnan har jobbat heltid och bara besökt salongerna någon gång i veckan, betonade försvararen. Om det förekommit sexhandel finns det inget som säger att hon skulle ha upptäckt det och ännu mindre att hon själv skulle ligga bakom. Enligt försvaret pekar i stället allt på att de anställda kvinnorna på eget initiativ sålt sex.

– Eftersom hon varit ovetande har hon heller inte haft något uppsåt till brott och ska inte fällas, summerade försvararen, som begärde att ägarinnan ska släppas på fri fot.

Rätten beslutade emellertid att hon blir kvar i häkte, åtminstone tills vidare. Domen meddelas den 29 mars.