Visionen är att Gottsunda ska bli hjärtat i södra Uppsala. En levande plats dygnet runt med fler bostäder, arbeten, butiker och service.

Om tolv år, 2030, väntas 3 500 nya bostäder stå färdiga i Gottsunda i samband med att spårvagnstrafiken börjar rulla. Efter ytterligare 20 år ska upp till 7 000 nya bostäder finnas i området.

LÄS MER: Beskedet: Klart för spårvagnar i Uppsala

Artikelbild

| Samir Idris tycker att det är bra med nya bostäder i Gottsunda.

För en tid sedan var Uppsala kommuns planprogram ute på samråd där medborgarna fick ge synpunkter.

När tidningen träffar några av de boende i Gottsunda är reaktionerna blandade över de politiska planerna.

– Naturligtvis behövs det nya bostäder. Det här är ett utsatt område, men jag är osäker på om det är rätt lösning. Jag tycker hellre att man ska ta tag i problemen som finns och sysselsätta ungdomarna. Att det hjälper att bygga bostäder och ta bort grönområden är jag tveksam till, säger Berit Dahlén.

Även Gottsundaborna Hillevi Öhrt och Kerstin Rydeberg är skeptiska till planerna.

Artikelbild

| Lasse har bott i Gottsunda i 40 år.

– Jag tycker att det är bra att området utvecklas och att det byggs nya bostäder, men då ska det vara både billiga och dyra lägenheter så att det blir en blandning. Men jag har tittat på kartan som de har visat upp och där tycker jag att det ser ut som att det kommer att försvinna många grönområden, och det tycker jag inte om, säger Hillevi Öhrt.

– Jag håller fullständigt med. Det finns både för- och nackdelar med det här, men snart finns det inga grönområden kvar, fortsätter Kerstin Rydeberg.

Artikelbild

| Berit Dahlén tycker att kommunen borde satsa mer på ungdomarna i Gottsunda.

Pensionären Lasse, som inte vill ha sitt efternamn i tidningen, har även han bott i en hyresrätt i området i över 40 år.

– Jag har ingenting emot nya bostäder, men frågan är om det är någon som vill bo i Gottsunda? Jag trivs jättebra, och det är inte så jävligt som det ofta står i tidningen. Det viktiga är att de ordnar till det på Bandstolsvägen, för det är där som det är oroligt. Men jag vet inte om det blir färre busar för att det byggs mer, säger han.

Artikelbild

| Ahmed Hamdane hoppas att de nya bostäderna ska göra att det blir lugnare i Gottsunda.

Mer positiva till byggnadsplanerna är Samir Idris och Ahmed Hamdane.

– Jag tycker att det är bra att det satsas på bostäder. Som det är i dag så saknas det. Många får vänta i flera år på hyresrätter, och det är inte hållbart. I dag gynnar det i stället folk som hyr ut sina lägenheter svart, säger Samir Idris som tidigare har bott i Gottsunda i två år, men numera bor i Sunnersta.

– Jag tycker det är mycket bra att det byggs nya bostäder. Jag bor här på Bandstolsvägen där det har varit lite problem, så förhoppningsvis kan det här göra att det blir bättre, säger Ahmed Hamdane.