Vasaparken i Uppsala låg grön under söndagen, så för att rädda årets upplaga av barnens snöskulpturfestival hade snö transporterats dit från Gränby ishall. Vårsolen hamrade barmhärtigt på snön men det hindrade inte femårige Måns Troeng från att med stor skaparlust mejsla fram en snögubbe.

Fast han var inte helt nöjd med att konstverket riskerade att upplösas i solskenet.

– Synd, tyckte han.

Artikelbild

| Jobbar. Här skapas en flugsvamp i snö. Fr v Selma, Johanna och Edith, alla med efternamnet Grape.

Hans pappa Jan Troeng hjälpte till med skulpterandet.

– Måns, du kan ta en sådan här snörasp för att få till en midja på snögubben, instruerade han.

Alla som hade lust fick hugga in på snöhögarna och sinnrikt formade verktyg för snöskapandet fanns att låna. Konstnären Kajsa Sjölén visade de unga formgivarna hur de skulle hantera instrumenten.

Allt barnen framställer under snöskulpturfestivalen slutar obönhörligen med att verken töar bort. Det tycker inte Kajsa Sjölén gör något.

Artikelbild

| Skulptur. Måns Troeng, 5 år, finputsar sin snögubbe. i bakgrunden pappa Jan Troeng.

– Ofta vill man spara alla teckningar och annat som barn gör men det måste man inte. Det kan vara skönare att göra något och sedan bara lämna det och gå därifrån.

En del snöskulpturer i Vasaparken påbörjas av någon och dagen efter tar någon annan över och förändrar konstverket.

Artikelbild

| Gumma. Konstnären Kajsa Sjölén instruerade besökarna i Vasaparken hur man skapar med snö.

– Under en av de tidigare festivalerna fanns det inte någon skulptur den sista dagen som såg likadan ut som när den ursprungligen skapats, berättade Kajsa Sjölén.

Barnens snöskulpturfestival, som arrangeras av Studiefrämjandet och Uppsala konstnärsklubb, fortsätter under resten av sportlovet.