Mannen döms för stöld från tre butiker i Uppsala under en dag i början av januari. En butikskontrollant fattade misstankar mot mannen som tillsammans med en kumpan plockade på sig hudkrämer utan att betala. Båda greps senare samma dag och blev misstänkta även för stöld av bland annat choklad och kondomer från andra butiker.

En polis som deltog vid gripandet av männen har berättat att mannen som använde rullstolen själv gick till polisbilen. Mannen hävdade vid rättegången att han hade en knäskada och därför måste använda rullstolen men Uppsala tingsrätt tror inte på hans berättelse. Enligt domstolen har huvudsyftet med rullstolen varit att underlätta stölderna. Den är därmed ett brottsverktyg, enligt tingsrätten, som nu beslutar att rullstolen ska förverkas.

Mannen i rullstolen och kumpanen döms båda till villkorlig dom för butiksstölder och häleribrott, men frias på vissa punkter. Kumpanen har tidigare fällts för häleri i Sverige och döms även till utvisning under fem års tid. Den andre mannen är inte tidigare dömd för brott och domstolen går inte med på åklagarens begäran om utvisning för hans del.