Uppsala först i landet med ny strålterapi

Region Uppsala blir först i landet med ny form av strålterapi som ger effektrivare cancerbehandling. Behandlingarna ska säljas också till andra regioner i landet.

Med den nya MR-Linac tekniken, kommer läkarna vid Akademiska sjukhuset att kunna ge patienter med tumörsjukdomar bättre behandling än i dag.

Med den nya MR-Linac tekniken, kommer läkarna vid Akademiska sjukhuset att kunna ge patienter med tumörsjukdomar bättre behandling än i dag.

Foto: Pressbild

Uppsala kommun2019-11-16 21:00

Genom att använda en ny teknik som kombinerar strålning med bilddiagnostik, så kallad MR-Linac, kommer läkarna vid Akademiska sjukhuset att kunna ge patienter med tumörsjukdomar bättre behandling än i dag.

– Behandlingen blir mer individanpassad och kan riktas mer exakt mot tumörerna. Det ökar chansen för bättre tumörkontroll och mindre risk för skador på omkringliggande frisk vävnad, säger Zahra Taheri-Kadkhoda, sektionschef för strålbehandling på Akademiska sjukhuset.

MR-Linacen kommer bland annat användas för strålbehandling av patienter med tumörer i bäckenet och huvud-halsregionen. I och med att Akademiska är ensam om strålningstekniken så kommer sjukhuset att ta emot patienter från hela landet.

– Vi är väldigt duktiga på cancerbehandling vid Akademiska och idén med att bygga det nya 100-huset där MR-Linacen står var att bland annat satsa mer på avancerad cancervård, säger Malin Sjöberg Högrell, regionråd (L), och ordförande i sjukhusstyrelsen.

Innebär det att ni kommer att sälja strålbehandling till andra regioner?

– Det är tanken. Vilka belopp vi kommer att kunna sälja vård för är svårt att säga i dagsläget. Men bara de patienter som har störst behov ska få tillgång till behandlingen och patienter från vår egen region är prioriterade, säger Malin Sjöberg Högrell.

Vad den nya tekniken kostat att köpa in vet hon inte. Men det rör sig om en stor investering.

Ytterliga två sjukhus har MR-Linac teknik i Norden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!