Uppsala ska få bukt med dålig lukt

Nu ska avloppsstanken sluta plåga Uppsalaborna. Politikerna har nämligen sagt ja till intensifierade luktsatsningar vid reningsverket.

Fram till år 2060 ska ett utbyggt Kungsängsverk klara behoven. Men sedan behövs ett nytt reningsverk i Uppsala.

Fram till år 2060 ska ett utbyggt Kungsängsverk klara behoven. Men sedan behövs ett nytt reningsverk i Uppsala.

Foto: Felicia Andreasson/UNT arkiv

Uppsala kommun2019-09-19 12:00

Kommunsstyrelsen hade under onsdagens möte uppe flera stora frågor om reningen av Uppsalas avloppsvatten i dag och i framtiden. Den fråga som är mest aktuell är kanske den om lukten från Kungsängsverket söder om city.

– Det kommer många klagomål om dålig lukt i dag, inte minst från Industristaden. Vi vill också kunna fortsätta bygga ut staden i reningverkets närhet. Men då behöver vi göra något åt lukten och vi intensifierar nu det arbetet, säger Erik Pelling (S), kommunsstyrelsens ordförande. 

Under kommande år ska luktfrågan först utredas och sedan åtgärdas med insatser som kommunen då vet gör att Uppsala får bukt med luktproblemen. 

Politikerna tog under mötet ställning till en ny utredning om framtidens avloppsrening i Uppsala. Beslutet blev att gå vidare med ännu en utbyggnad av dagens reningsverk. Med en investering på 1,7 miljarder kronor – där luktreduceringen ingår – kommer Kungängsverket klara Uppsalas reningsbehov fram till 2060. Men då måste ett nytt reningsverket anläggas, en storinvestering beräknad till 5 miljarder kronor. 

– På det här sättet skaffar vi oss tid för att i lugn och ro planera för finansiering och placering av det framtida reningsverket, säger Erik Pelling. 

Utredningen pekar ut tre möjliga lägen: Väster om E4 vid Fullerö, sydost om Bergsbrunna eller strax söder om nuvarande läge. Kommunstyrelsen var inte enig. Kristdemokraterna och Moderaterna ville redan nu satsa på ett nytt reningsverk strax söder om nuvarande.

I dag är luktproblemen påtagliga runt reningsverket. Nu vill kommunen komma tillrätta med olägenheterna.
I dag är luktproblemen påtagliga runt reningsverket. Nu vill kommunen komma tillrätta med olägenheterna.
Karta: Reningsverket
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!