En torsdagskväll i början av februari skedde två kraftiga explosioner i tät följd i ett villaområde i västra Storstockholm. Två handgranater kastades in i en av villaträdgårdarna och briserade på platsen. När explosionen inträffade fanns flera personer i bostadshuset, som bland annat fick fönsterrutorna krossade av detonationen.

– Dessutom blev det skador på husfasaden och en parkerad bil fick rutorna krossade, säger kammaråklagare Oskar Edvardsson, som leder utredningen om sprängningen.

Attacken misstänks ha varit riktad mot en av de boende i huset, en person som arbetar med utredningar av bedrägerier på en svensk bank. Misstankarna riktades mot tre Uppsalabor i 20-årsåldern, som greps en knapp vecka efter granatattacken. Två av dem häktades ett par dagar senare, en av dem misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse, den andre för medhjälp till samma brott. Båda nekar till brottsmisstankarna.

Nu har även den tredje mannen häktats, misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse. Också han nekar till all form av inblandning. Alla tre är häktade på den starkare misstankegraden, sannolika skäl.

Åklagaren vill för närvarande inte lämna några närmare uppgifter om varför trion misstänks för granatattacken eller vilken bevisning som finns i fallet. Fynd från brottsplatsen har sänts till polisens Nationellt forensiskt centrum (NFC) för analys.

En av de misstänkta är tidigare dömd för bland annat inbrott. Han sitter nu även häktad för ett narkotikabrott som upptäcktes under en av Uppsalapolisens samlade insatser mot bland annat narkotika, vapen och organiserad brottslighet. Ett parti cannabis hittades i mannens bostad. Han har erkänt innehavet. En annan av de häktade har tidigare åtalats för bedrägeri men friats av både tingsrätt och hovrätt.