Kristdemokraterna lyfte fram fem punkter som de anser är de viktigaste frågorna i valet: sjukvård, trygghet, äldreomsorg, familj och integration/jobb.

KD vill bland annat att staten ska ta över sjukvården och lägga ner landstingen.

– Man ska kunna få god sjukvård var man än bor i landet, och vi vet att människor söker sig till andra landsting än sitt eget för att snabbare få vård, förklarar Ebba Bush Thor.

Artikelbild

| Veteranparken tyckte Ebba var ett bra val då deras frågor handlar om sjukvård och de äldre.

Partiet vill även införa en nationell satsning för att stärka äldres psykiska hälsa. De tycker att ensamhet håller på att bli en folksjukdom.

Ebba Bush Thor menar också att tryggheten kommer att bli en viktig fråga i årets val.

– Jag har själv varit med om att ringa till polisen vid ett brott här vid ett p-hus i Uppsala och inte komma fram. När jag till slut gjorde det så sade de att de inte hade någon att skicka. Att det inte finns tillräckligt med resurser inom polisen är ett välfärdssvek, säger hon.

Ett sätt att uppnå ett tryggare samhälle är enligt KD att sätta ut fler trygghetskameror och tillåta anonyma vittnen.

Artikelbild

| Mikael Oscarsson och Ebba Bush Thor var glada när de träffades.

­– Vi vill kunna knäcka den organiserade brottsligheten som bland annat finns i Uppsala och det gör vi genom att kunna vittna anonymt, det kan vara något som man drar sig för om man vet att ens familj kan råka illa ut och kanske till och med dö, säger Mikael Oscarsson, riksdagsledamot för KD.

En aktuell fråga just nu är den om klimatet och miljön – särskilt efter den extrema torka som även drabbat Uppsala län.

Artikelbild

| Björn-Owe Björk, Mikael Oscarsson och Jonas Segersam tror att deras fem punkter kommer att lyfta KD i valet.

– Vi tycker att frågan om miljön kommer att vara viktig men vi tror att sjukvården och tryggheten kommer att vara viktigare frågor. I de här kriserna som uppkommit under den här regeringen så är det mycket en brist på ledarskap från Stefan Löfvens sida att inte agera i tid, säger Ebba Busch Thor.

Mikael Oscarsson flikar in:

Artikelbild

| Jonas Segersam kommunalråd var också med i Veteranparken.

– Visst är det fint att vi har frivilliga brandmän som ställer upp och att vi kan få hjälp av andra länder, men det handlar om att ge tillbaka makten till försvarsmakten för att i ett tidigt skede kunna hjälpa till vid bränder. Inte vid små men vid stora kriser, säger han.

Ebba Bush Thor trycker på att deras väljare vet att KD är ett parti som vågar ta beslut.

Artikelbild

| KDs valmanifest: Du ska kunna lita på Sverige lanserades på torsdagen

– Vi har legat i framkant med att avveckla decemberöverenskommelsen och avsätta regeringen. Väljarna vet att de inte köper grisen i säcken med oss, säger Ebba Bush Thor.