Mannen, som är i 50-årsåldern, åtalades i januari för två fall av olaga hot mot kvinnan. Vid ett tillfälle tog polisen en kniv från mannen när han stod utanför dörren till kvinnans bostad. Enligt åtalet hade mannen hotat att döda kvinnan och riktat kniven mot henne. Hoten ska ha framförts både i telefon och när mannen stod utanför kvinnans dörr. Paret var tidigare gifta men separerade för några år sedan. Mannen hade sedan mitten av januari förbjudits att ta kontakt med kvinnan eller besöka henne.

Mannen greps i början av förra månaden efter de misstänkta hoten och häktades. Rättegång mot honom hölls i slutet av förra veckan. I förhören nekade mannen till brott mot kvinnan. Åklagaren begärde att mannen skulle sitta fortsatt häktad även sedan rättegången avslutats men efter en överläggning beslutade rätten att frige mannen.

Rättens ordförande, rådman Johan Borgström, vill inte gå närmare in på skälen för att mannen släpptes fri utan hänvisar till den kommande domen, där det kommer att framgå om mannen frias eller fälls och vilken värdering domstolen gjort av bevisningen.

Artikelbild

– Det kan finnas olika skäl till att häva ett häktningsbeslut. Rätten gör en bevisvärdering och en värdering av eventuell påföljd i samband med beslutet, säger Johan Borgström

Tog ni ställning till risken för att mannen skulle begå nya brott?

– Den frågan har varit uppe. Han hade varit häktad i en månad och rubriceringen gällde olaga hot.

Hur såg ni på risken för återfall?

– Jag kan bara hänvisa till den kommande domen där vi redovisar rättens inställning.

Kammaråklagare Annika Bokefors höll i åtalet mot mannen för de misstänkta hoten vid rättegången i fredags:

– Det yrkades om fortsatt häktning på grund av risk för fortsatt brottslighet men tingsrätten beslutade att häva häktningen. Utifrån straffvärde och att han inte tidigare var dömd för våldsbrott var det inte ett helt oväntat beslut, säger Annika Bokefors.

Den misstänkte mannen anhölls anhölls under onsdagsmorgonen misstänkt för mordförsöket på kvinnan. Han ska självmant ha inställt sig på polisstationen under tisdagen. Ett kortare inledande förhör hölls med honom under tisdagen. Fortsatta förhör hålls med mannen under onsdagseftermiddagen.

Bland de bevis som åklagaren lade fram mot mannen efter de misstänkta hoten utanför kvinnans bostad finns ett telefonsamtal mellan mannen och kvinnan. Samtalet spelades in av mannen och hittades i hans mobil när den undersöktes av polisen. Där säger mannen bland annat "om vi träffas en sista gång kommer jag döda dig med min egen hand."

.

LÄS MER: Yxmannen anhållen för mordförsök

LÄS MER: En gripen efter yxattacken i Gottsunda

LÄS MER: Höggs med yxa - så är skadeläget

LÄS MER: Flera försökte avstyra yxattacken

LÄS MER: Gottsundamammorna: "Tragisk händelse"