Det nalkades sommarlov och för årskurs nio på Björkvallsskolan är den årliga vårbalen nere på Björkvallens dansbana. Det började med förmingel då föräldrar, syskon och andra nyfikna var välkomna att ta emot och träffa ungdomarna innan balen startade. En efter en rullade bilarna ner mot dansbanan och ut klev den ena kreationen efter den andra: vackra balklänningar och kostymer klädde tonåringarna. Vissa kom i par och hade matchat sina kläder med samma färger. Frisyrer, smink och smycken var dagen till ära fixade till det yttersta och man kunde se att de kände sig fina. Föräldrar hördes utbrista:

– Vad fort ni har blivit stora och vad fina ni är. Å vilken fin klänning och vilket stiligt par!

Lillemor Burgtorft-Hagman, elevassistent på skolan sedan 17 år tillbaka, är involverad i det mesta som berör eleverna. 

Artikelbild

| Mingel och förväntansfulla föräldrar inväntade ankomst till balen.

 – Vårbalen har arrangerats så länge jag har arbetat på Björkvallsskolan, men även innan dess, säger hon. 

En balkommitté ihopsatt av eleverna själva, helst två från varje klass, som planerade och genomförde balkvällen. 

 – För länge sen anordnade skolledningen balen, men av olika anledningar upphörde det och då tog några elever tag i det och sedan dess har baltraditionen levt vidare, berättar Lillemor Burgtorft-Hagman.

En halvtimme senare annonserades att nu får alla utom de inbjudna och personalen lämna tillställningen. Föräldrar som rört sig runt på dansbanan för att hinna träffa och se så många som möjligt gick hem så att elever och lärare kunde sätta sig till bords. Middagen serverades av elever ur årskurs 8 som hade anmält sig frivilligt för att hjälpa till och få chansen att känna av stämning, se kläder och få tips inför nästa års bal. 

Artikelbild

| Då regnet strilade ner minglades det på verandan med fördrink och tilltugg.

 – Vi serverar fläskfilé, klyftpotatis, bönsallad och bearnaisesås till varmrätt och pannacotta till efterrätt, avslöjade en av tjejerna ur personalen innan jag smet ut.

 – Men vi har inte lagat den, den är beställd från catering, skrattade hon.

Artikelbild

| Första tjejerna anlände och stämningen var hög.

Under kvällen skedde olika aktiviteter, mentorerna framförde en egenskriven sång till sina elever, nomineringar och prisutdelningar fyllde kvällen med skratt och ämnen att prata om. Det dukades av och det blev dans, vals som sig bör på en bal, det sjöngs karaoke och till sist kom det som alla hade väntat men även röstat på – balens kung och drottning korades. Ellen Holmberg och Martin Dahlén korades till balens par och jublades fram. Därmed avrundades kvällen och alla spreds ut för att fortsätta firandet på olika sätt tillsammans: glada, mätta och otroligt fina rörde ungdomarna sig ut i mörkret. Denna kväll föll regnet över Björklinge, men vädret lyckades inte lägga sorti över stämningen utan skratt, tjo och tjim hördes i byn långt in på natten.