När programmet presenteras kan man nästan tro att det är en konferens för vilken seriös arbetsplats som helst. Fokus är att få en grupp av individer med olika viljor och personligheter att samarbeta på ett bra sätt. Men det är bara SK Irons yngsta hockeylag, bestående av 33 pojkar och flickor i åldern 8-10 år, som ska sätta gemensamma värdeord för sitt lag och jobba med gemenskap och kamratskap både på och utanför isen. Men inget lag är så starkt som dess svagaste länk(ar). Därför beslutade lagledningen att även barnens föräldrar skulle delta i teambuildingarbete.

– Föräldrautbildningen syftar till att skapa goda relationer med varandra. Vi går igenom värdegrunden vilken man kan ha som stöd även i en föräldragrupp, säger idrottsutbildaren Stig Bernstein.

Schemat är späckat i dagarna två, från morgon till kväll. Medan barnen deltar i lördagens första ispass, genomgår föräldrarna en utbildning arrangerad av SISU - Idrottsutbildarna. Kort och gott får de lära sig hur en exemplarisk idrottsförälder ska agera. Och det är ganska enkelt när man sammanfattar det hela - var stöttande och positiv, inte ifrågasättande och nedlåtande. Ulrika Gjersvold är en av de relativt nya föräldrarna i laget: 

Artikelbild

| Stig Bernstein från SISU - Idrottsubildarna bjöds in dagen till ära.

– Detta är jättetrevligt och det bidrar till en bra gemenskap bland alla föräldrar och barn. Det är fantastiskt att se vilken drivkraft och glädje det ger mitt barn. Jag upplever SK Iron som en familjär förening med närhet mellan spelare, ledare och föräldrar. Det är inte så långa led i beslutsfattandet.

Helgen fortskrider med fler ispass varvat med teori, fyspass, kompisprat, värdegrundsdiskussioner och teambuilding - med ett avbrott under lördagseftermiddagen för lite aktiviter och grillning hos Uppsala Fotbollsgolf. När sista ispasset är avklarat sammanfattar en av lagets fyra tränare vad helgen har bidragit med. 

– Syftet med helgen har varit att skapa en bra lagsammanhållning och fokusera på hur man är en bra lagkamrat. Barnen har kämpat på och det har varit en bra och positiv stämning. Vi hoppas att detta ska bidra till mer respekt för varandra, oavsett utseende, kön eller andra skillnader - alla har samma blåa tröja på sig, säger tränaren Michael Eriksson. 

Men vad tycker egentligen barnen själva?  Axel Mejersten tycker helgen varit bra, och att spela hockey i SK Iron är roligt för han får många kompisar och det är ett bra lag. Stella Kjölvmark och Midna Sånglöf håller med. De tycker också om tränarna som är snälla och ställer upp, och bara är stränga när det behövs. 

Artikelbild

| Bröderna Axel och Carl Mejersten tycker att helgen varit bra.

Men vad enades egentligen laget om för värdeord? Det råder ingen tvekan om att gruppen har lyssnat och varit fokuserade. Ordet som alla, både spelare och tränare, nämner är nämligen - Respekt. 

– Och att säga hej till alla och inte mobbas, säger Midna. 

Artikelbild

| Midna Sånglöf och Stella Kjölvmark tycker att helgen varit väldigt rolig.