Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Samling för Sigtuna fick tillsammans 27 av 51 mandat i fullmäktige. Det visar den preliminära röstsammanställningen på måndagsmorgonen. Därmed ser Sverigedemokraterna, som ökade sitt stöd med 4,4 procentenheter till 13 procent av rösterna, inte ut att få något inflytande i kommunpolitiken den närmaste mandatperioden.

Moderaterna fick enligt den första räkningen 32,6 procent av rösterna och blir därmed största parti i fullmäktige.

Kommunalrådet Olov Holst var nöjd över resultatet på måndagsmorgonen.

Artikelbild

– Det känns omtumlande och jag har inte hunnit analysera valresultatet i detalj ännu, men det är naturligtvis glädjande att alliansen får egen majoritet i kommunfullmäktige.

Vad tror du ligger bakom valframgången för Moderaterna?

– Vi har jobbat hårt och varit konsekventa i vår politik. Vi gick till val med ett ganska torrt valbudskap med fokus på stabilitet, ordning och reda i ekonomin och hårda prioriteringar i välfärdens kärnområden. Jag tror väljarna har förstått allvaret i vårt budskap.

Vilka är de stora utmaningarna för Sigtuna kommun den närmaste mandatperioden?

– Ekonomin. Allt börjar och slutar med ekonomin. Har vi inte ordning på ekonomin har vi inget att satsa i välfärden. Vi tänker fortsattä att prioritera kärnverksamheten i välfärden.

– Tryggheten, att Sigtunaborna ska känna sig trygga på gatorna, är ett annat huvudnummer och det är en satsning som vi redan har dragit i gång.

Socialdemokraterna gjorde ett katastrofval i kommunen och ser ut att tappa 7 mandat, från 19 till 12. I antalet röster är tillbakagången drygt 10 procentenheter.

– Som socialdemokrat känner jag en stor besvikelse över att vi tappat många väljare. Vi gratulerar givetvis alliansgruppen till valvinsten. Vi kommer att bedriva en aktiv och seriös oppositionspolitik, skriver oppositionsrådet Marie Axelsson (S) i en kommentar till tidningen.

– Trots en mycket målmedveten valrörelse och fantastiska insatser från alla i partiet så räckte det inte den här gången. Redan idag påbörjar vi socialdemokrater vårt arbete för valvinst i Sigtuna kommun år 2022, skriver hon också.