Inom kort nyöppnas en verksamhet som ger stöd till anhöriga till missbrukare. En mamma från Märsta vars dotter dog av missbruk står bakom satsningen.

Verksamheten öppnade för första gången i februari förra året. Märstamamman tog emot sex föräldrar under 20 veckor och hjälpte till genom samtal, utbyte av erfarenheter och råd. Hon tog emot besöken hemma hos sig.

Några ungdomar hotade dock henne, arga för att hon givit information om missbruk till föräldrarna, och därför tog hon en paus. Det är också därför hon vill inte publicera sitt namn i tidningen.

Nu tycker hon dock att behovet för att ge anhörigstöd är starkt, och därför återupptar hon verksamheten.

– Jag tänker jobba och ge anhörigstöd 30 timmar i veckan, säger hon till Sigtunabygden.

Hon har nyligen flyttat till en annan lägenhet. Hon tar inte emot besökare hemma. Det är ännu oklart var hon ska sitta. Till en början gäller dock telefonsamtal.

– Jag vill förmedla att jag finns. Jag kommer att vara verksam inom missbruksvården. Jag vet att problemet med missbruk är stort, och vi kan aldrig få slut på det. Men vi måste ändå göra vad vi kan för att sätta stopp för det, säger hon.

Verksamheten heter MAL, Minnet av L, hennes dotter.

– Min dotter hade alltid velat arbeta med människor. Hon satte sig gärna själv åt sidan för att hjälpa andra. Hon var en vacker flicka som blev drogmissbrukare. Hon ville själv stoppa andra från att bli fast i droger. Och nu förverkligar jag hennes dröm, säger Märstamamman.

Läs vår serie om droger:

Del 1 Mamma vädjar om hjälp

Del 2 Enda alternativet att skicka bort barnet

Del 3 Dog i missbruk

Del 4 Hoppas att stödet blir kvar

Del 5 Tre dör om dagen