Kerim Youssef berättar att han startat de allra första kemtvättsbutikerna i Märsta, Sigtuna och Valsta. Nu firar hans senaste verksamhet, kemtvätten i Valsta, sitt tioårsjubileum.

– Jag är grundare till allihopa. Hela Sigtuna kommun känner mig, eller åtminstone de äldre, säger den 58-årige företagaren.

Kerim Youssef står vid disken på kemtvätten i Valsta, omgiven av rena kläder upphängda på galgar. Där tar han emot kunder, men övrigt arbete gör hans anställda.

Artikelbild

| Kerim Youssef, ägare, Valsta kemtvätt.

Han är glad över att han kan ägna sig åt det han gillar bäst – att prata med folk. Men när han började var det kämpigt då han jobbade ensam.

Han berättar stolt att han är syrisk ortodox. 27 år gammal kom han till Sverige från Turkiet 1990 med sin familj som består av fru och döttrar. Han startade en kemtvättsbutik i Sundbyberg, men sedan flyttade han verksamheten till Södergatan i Märsta.

– Känner du till skomakeriet på Södergatan nära kommunhuset? Där låg min första kemtvätt i Märsta, säger Kerim Youssef.

Senare sålde han den för att starta andra kemtvättsbutiker i Sigtuna och Valsta. Men så bestämde han sig för att satsa helt och hållet på kemtvätten inne i Valsta cemtrum.

Artikelbild

| Kerim Youssef, ägare, Valsta kemtvätt.

Kerim Youssef leder tidningens reporter in i kemtvättsbutiken där tre anställda håller på med sina uppgifter. Lokalen är indelad i olika sektioner.

Vid en sektion finns massa upphängda kläder: jackor, skjortor och även vita brudklänningar.

Artikelbild

| - Det är nästan 50 år som jag har jobbat i denna bransch, vara 30 i Sverige, säger Kerim Youssef.

Längst bak jobbar en kvinna med stora ljusa lakan.

Närmast disken sitter en man vid en symaskin och syr ett plagg. Kerim Youssef skämtar om att skräddaren behöver hjälp att hitta en fru. Skräddaren visar tummen upp och skrattet fyller luften.

Artikelbild

| - Mina kunder är bland annat hotell, bagerier, restauranger, syrianska kyrkan, Valsta församling och småföretagare, säger Kerim Youssef.

– Jag började med en anställd. Nu har jag fem olika nationaliteter. Inte en enda kommer från mitt hemland. Så går min verksamhet runt? Ja, det gör det. Jag tackar gud, säger Kerim Youssef.

Han berättar att alla hans kunder, både privatpersoner och företag, är från Sigtuna kommun.

– Mina kunder är bland annat hotell, bagerier, restauranger, syrianska kyrkan och Valsta församling, och vi har även småföretagare.

Privatpersoner kommer även för skoreparationer och nyckeltillverkning.

Kerim Youssef tittar sig omkring i sin kemtvättsbutik och lägger till:

– Det är nästan 50 år som jag har jobbat i denna bransch, varav 30 år i Sverige.

Läs även

Aviator flyttar in i Swedavias Office One

Personlig tränare anlitas av krögare

Märstaföretag utsatt för fräck däckstöld