Mässan är den första i regionen av den här storleken som hålls utomhus. Bakom arrangemanget står företaget PI konceptmässor från Tällberg. Skånela IF:s medlemmar sköter parkeringen med mera.

– Trädgårdsintresset har ökat enormt i Sverige under senare år. Och det handlar inte bara om växter. Vi försöker därför få med allt från morgonkaffet i trädgården till odling, vila, matlagning.. ja allt som handlar om livet i trädgården, säger Peter Isaksson, vars företag arrangerar mässan.

Han arbetade tidigare i IT-branschen, men drabbades av utmattningssyndrom och startade ett företag kring sitt fritidsintresse istället. Nu arrangerar han trädgårdsmässan utomhus på fyra olika platser i landet.

Artikelbild

| Peter Isaksson, arrangör av den nya trädgårdsmässan Trädgård och Uterum, vid Steninge slott.

Kerstin Ekblom och Ursula Hoflin från Upplands Väsby var två av besökarna som trotsat det lite kalla vädret på fredagsförmiddagen.

– Vi har kommit hit för att få inspiration. Jag har en stor trädgård på landet så jag tycker det är bra att få nya idéer, säger Kerstin Ekblom.

Trädgårdsmässan pågår hela helgen och förutom cirka 90 utställare från främst närområdet, hålls även många föreläsningar under helgen. Föredragen handlar om allt från växthusodling, till tulpanodling, hur trädgården skyddas mot ovälkomna gäster och hållbar odling.

På scenen levererar mässans trädgårdsmästare Linda Schilén och trädgårdssnickare Björn Christiernsson tips om allt från hur du skapar en sommarblomkruka till hur du gjuter en bänkskiva.

Artikelbild

| Trädgårdsmässan Trädgård och Uterum, vid Steninge slott.

– Vi har bland annat också en liten idéträdgård som byggts upp här enbart för mässan, säger Peter Isaksson och visar en rofylld trädgårdshörna mitt i mässområdet.