I dagsläget ser Steninge Marina ruffigt ut - så säger Bo Nordgren, som driver marinan, själv. Men ett stort renoveringsprojekt är redan på gång. Ansiktslyftningen är en långsam process som kan ta 20-25 år - men snyggare blir marinan, det är Bo Nordgren övertygad om.

Steninge Marina var en gång ett gammalt fabriksområde med lergodstillverkning. På 1960-talet började den användas för båtplatser. I dag har den cirka 120 båtplatser. I framtiden kommer den att kunna ha omkring 350 båtplatser, beroende på storlek på båtarna.

När tidningen besöker platsen en varm augustidag är de gamla fabriksbyggnaderna kvar - men enligt planen ska de rivas.

Artikelbild

| De har byggt till på bryggorna och lagt in en extra brygga, så marinan har sammanlagt tre bryggor, enligt Bo Nordgren på Steninge Marina.

– Vi har redan rivit en gammal lagerbyggnad, som ska ersättas med ett nytt hus: en varm hall för båtarna. Det röda huset som var ett gammalt personalutrymme på fabrikstiden ska också snart tas bort. Den stora båthallen ska renoveras och snyggas till. Och skjulen ska också ersättas med nya hallar.

Enligt Bo Nordgren, som drivit marinan sedan 2010, har planerna för en större marina funnits sedan 1980-talet. Planerna har dock gått i stå på grund av flera ägarbyten och det faktum att projektet kommer att kosta en del pengar.

Han ger en idé om hur mycket det kan kosta:

– En stor hall kan kosta fyra-fem miljoner. Och det blir ju några hallar.

Artikelbild

| Så ska Steninge marina snyggas till, enligt ritningar.

De har också byggt till på bryggorna och lagt in en extra brygga, så marinan har sammanlagt tre bryggor.

– Men nu har vi fått bygglov på en brygga till. En brygga kostar ett par miljoner också.

Artikelbild

| Så ska Steninge marina snyggas till, enligt ritningar.

De stora hallarna på mellan 400 och 600 kvadratmeter blir varma lokaler för båtar.

– Det blir professionell inriktning på det hela. Och kanske överlåter vi verksamheten till entreprenörer. Det kan vara en företagare som sköter förvaringen av båtarna, en annan byter oljor och fixar motorer och sådant.

Artikelbild

| De stora hallarna på mellan 400 och 600 kvadratmeter blir varma lokaler för båtar, enligt Bo Nordgren på Steninge Marina.

Tjuvarna ska också bort när marinan sätter upp staket, enligt Bo Nordgren.

– Det blir ett inhägnat område med annan typ av bevakning.

Artikelbild

| Så ska Steninge marina snyggas till, enligt ritningar.

Det gamla tegelhuset - som också var en gammal fabriksbyggnad - är tänkt att bli ett sommarkafé. Där ska det finnas en motorverkstad, gästhamnsfaciliteter med toaletter, duschrum, tvättmaskin, hamnkontor och marinakontor.

– Då blir det bemannat i marinan. Vi kanske även kan få skolungdomar att jobba här på somrarna.

Artikelbild

| Så ska Steninge marina snyggas till, enligt ritningar.

Hur ska detta finansieras?

– Finansieringen sker genom försäljningen av mark och tomter i Steninge slottsby. Folk som köper i området ställs på förturslista. Vi lockar med båtplatser och ridanläggning. Av 700 köpare så kan det vara en fjärdedel som är båtfolk. En del av finansieringen är naturligtvis del av marinaverksamhets överskott, förutom underhåll.

Artikelbild

| Tjuvarna ska bort när marinan sätter upp staket, enligt Bo Nordgren på Steninge Marina.

Läs mer:

Här stals båtar och båtdelar

Hittade fler slaktdelar i påsar i Steninge

Kalv hittad slaktad