Det är dansföreningen Crazy Flutters i Märsta som fått förtroendet att arrangera det europeiska dansevenemanget European Square- and Round Dance Convention 2020. Under fyra dagar i juli väntas därför cirka 2 000 dansare och mycket publik komma till Sigtuna.

– På en Square- och round danceconvention samlas dansare från många nationer för att dansa. Dansformerna är i huvudsak squaredance och rounddance. Även linedance kan förekomma, säger Urban Danielsson, koordinator för eventet.

Crazy Flutters medlemmar är glada och hedrade över att just deras förening valts ut som arrangörer.

Artikelbild

| Inför dansevent i Sigtuna. European Square- and Round Dance Convention i Sigtuna 2020.

Hur gick det till?

– Det är respektive lands riksförbund som ansöker om att få arrangera. Det svenska squaredansförbundet ansökte och fick arrangemanget, sedan ansökte vi hos dem.

European Square- och Round Dance Convention anordnas vartannat år i ett värdland i Europa.

– Varje år hålls också ett nationellt squaredancekonvent, så också i Sverige. År 2020 kommer det nationella och det europeiska konventet att slås ihop till ett gemensamt arrangemang, säger Urban Danielsson.

Deltagarna ska dansa i Prästängshallen i Sigtuna, i Sigtuna Folkhögskolas lokaler och i Sigtunaskolan humanistiska läroverkets (SSHL:s) lokaler. Passen sker i sammanlagt nio lokaler.

– Det är för att man parallellt ska kunna dansa i olika nivåer. Annat som vår förening ska ordna inför evenemanget är bra boende åt deltagarna, p-platser, uppställningsplatser för husbilar, tillgång till mat och fika samt någon form av kvällsunderhållning, berättar Urban Danielsson.

Han uppmuntrar fler att våga börja dansa.

– Förutom att det är kul så har alla dansformer hälsoeffekter både kring kondition, rörelseförmåga och balanssinne. Dessutom ger dansformerna också hjärngympa, där minnet tränas ordentligt.

Rounddance är en pardans, där samma rytmer och dansstilar används som i vanlig sällskapsdans. Skillnaden är att dansen är koreograferad och att dansarna får hjälp av en dansledare som förvarnar om turerna.

Vilken dans tycker du bäst om?

– Det är svårt att välja vilken dansform som är bäst att starta med, det har mest med den persoliga preferensen att göra. I rounddance används samma rytmer och dansstilar som i vanlig sällskapsdans. Line Dance har liknande dansstilar men skillnaden är att du dansar individuellt på en linje bredvid varandra. Squaredance baserar sig på att du lär dig turer som kombineras fritt av en dansledare som ”sjunger”. Så varje person bör välja det som passar individen själv – eller kanske dansa alla!