Det krävs ingen särskild ansträngning – att ha semester på hemmaplan är ett effektivt vapen mot klimatkrisen. Bara det att inte flyga utomlands eller resa långt med båt är kanonbra.

När vi planerade artiklar till Sommaruppland berättade frilansjournalisten Kristin Karlsson en sak som jag gick igång på. Hennes tonåriga barn ville inte resa utomlands i sommar. De ville hänga på hemestertrenden, alltså semestra hemma trots att familjen tillsammans hade planerat och längtat efter en speciell resa. Nej, de yngre familjemedlemmarna hade helt enkelt bestämt sig för att ta ansvar över hur deras handlingar påverkar vår jord och deras framtid. Det gav mig hopp. Stort hopp. Mycket av semestrandet gör man ju för barnens skull och vill de inte flyga så är det väl bara att avstå. Beslutet blir så mycket enklare med barn som sätter ner foten.

Läs mer: När folk med fingret i syltburken gnäller

På "Sommaruppland" lovar vi att ge dig tips för olika aktiviteter i faggorna. Vi kommer tipsa om korta utflykter och lite längre men ingen av dem har ett mål som ligger jättelångt bort. Förhoppningsvis blir Sommaruppland din inspiratör som gör att du ger dig ut i närområdet och hittar roliga och fantastieggande grejer att göra på semestern.

Adressen hit är: sommaruppland.se. Här finns alltid graden i baden.