Bandykrönika Sirius tog en jättechans att rädda drömmen om att undvika kval i elitserien efter 3–2 borta mot Bollnäs i fredags.

Kontraktet kunde redan ha varit klart, men IFK Motala vägrar ge sig och räddade 2–2 borta mot Tellus i minut 90 och håller kvaldramat vid liv in i det sista.

Det som fortfarande kan skicka Sirius till ett kval:

Om Motala vinner hemma mot Sandviken i den sista omgången samtidigt som Sirius förlorar hemma mot Tellus.

Hur stor chansen för att den kombinationen ska slå in ska jag inte försöka ge mig på att bedöma, men jag konstaterar att varken Sandviken (säkrat seriesegern) eller Tellus (säkrat nytt kontrakt) har något att spela för inför slutomgången, medan Sirius och Motala har ALLT att spela för.

Motivation slår för det mesta klass oavsett idrottslig genre, men ingen i Siriuslägret ska behöva mål fan på väggen utan de ska i stället koncentrera sig på att de har allt i egna händer. De 90 minuterna på Studenternas ska därmed inte behöva påverkas av de 90 minuterna på Motala isstadion.

Mitt tips: Sirius säsong tar slut på Studenternas den här tisdagskvällen och mötet med Tellus sätter punkt för ett år som inte gett bandyn i Uppsala den skjuts framåt som vi hade trott och hoppats på.

Viktor Brobergs enorma hattrick mot Hammarby i fjol gjorde att Sirius undvek ett negativt kval för första gången på fem säsonger.

Det gav lugn och ro, en lång försäsong och stora framtidsplaner. På upptaktsträffen på Flustret inför elitseriestarten var många positiva kring Sirius förutsättningar inför årets säsong och inte minst Sirius själva.

De fick behålla Markus Kumpuoja, Lars Fall och Teemu Määttä och fick in Janne Rintala, Kalle Mårtensson och Jimi Heinonen, spelarna de jagade.

Snacket lovade mer än det höll och det mesta har gått snett om vi ska vara ärliga. Och inget har skett enligt plan.

Klubbchefen har varit sjukskriven, tränaren har hoppat av, ordföranden likaså, ekonomin är i sank och räddningsplankorna för att ta Sirius tillbaka på rätt spår över en längre tid mer än att rädda ”säsongen” och elitlicensen är få.

Att Sirius trots denna turbulens utanför isen nu kan undvika ett negativt kval för andra året i rad är starkt och visar på en vilja som bara ett sammansvetsat manskap kan genomföra. Visserligen är seriesystemet ett annat i år, vilket gör att det ”bara” behövs tre lag bakom sig numera, men ändå.

Vi borde ha anat att något var på gång redan efter starka 1–2 hemma mot Sandviken i onsdags, men trots alla tecken på att Sirius spelare hade bestämt sig trodde jag aldrig att de skulle åka till Sävstaås och vinna.

Mot Bollnäs. På bortaplan. För första gången sedan 1983! Jag är född 1983 …

Bollnäs är förstås inte längre det topplag de en gång var, men Sirius visar att de inte heller längre vill vara det där jojo-laget som säsong efter säsong kvalar sig kvar.

90 minuter mot Tellus ska spelas och 90 minuter på Motala isstadion ska övervakas. Sedan kan det oerhört viktiga arbetet utanför isen påbörjas på allvar för Sirius. Där finns det onekligen jobb att göra.