Bandyfinalerna får nya tider – igen

Bandyfinalerna är tillbaka på Studenternas även 2020. När bandyfesten avgörs i Uppsala sker det med förändrade starttider – igen.

Bandyfinalerna tidigareläggs på Studenternas.

Bandyfinalerna tidigareläggs på Studenternas.

Foto: TT-arkiv

Bandy2019-11-04 09:45

Förra året spelades herrfinalen först klockan sex. Till finaldagen 2020 (lördag 21 mars) tidigareläggs både dam- och herrfinal. Damfinalen startar 10.30 och herrfinalen 15.15, vilket är en återgång till de klassiska starttiderna.

Anledning: Finalerna utlovas maximal exponering i SVT:s Vinterstudion.

– Vi vill bjuda damerna på bästa sändningstid och i och med flytten tar de plats i Vinterstudion i SVT. Självklart vill vi att så många som möjligt ska komma ned till Studenternas, men för de som inte kan det kan kolla matchen på bästa sändningstid, säger Ola Rosén, projektledare för Bandyfinalerna på Destination Uppsala.

SM-finalerna var tillbaka i Uppsala 2018 och Svenska bandyförbundet skrev ett treårsavtal med Uppsala, med option om ytterligare två finalår.

Framför allt damernas SM-finaler har stuckit ut sedan återkomsten till Uppsala och damfinalen har slagit dubbla publikrekord. 5198 personer såg 2018 års final mellan Skutskär och AIK medan hela 6478 personer vallade till 2019 års dito mellan Skutskär och Västerås SK. En final som då började klockan tolv.

– Vi gjorde en familjefest som slog väl ut förra säsongen, och det komma vi göra även nästa år. Vi fortsätter att satsa på damfinalen, säger Ola Rosén om satsningen som ifjol bland annat innehöll fri entré alla personer under 18 år.

Trots den tidigarelagda avslagstiden blir det inte någon återkomst för den sedvanliga finalbanketten på Slottet i Uppsala.

– Nej, vi kommer lägga full kraft på bandyfrukosten, både på Slottet och på stan. Vi hade en officiell efterfest på Studenternas förra året och det har vi som plan även nu, säger Ola Rosén.

På grund av bygget av Studenternas nya fotbollsarena och omdragningen av Ulleråkersvägen har isytorna på bandyarenan flyttats och läktaren på den bortre långsidan plockats bort inför årets säsong.

Läktarfrågan inför nästa års bandyfinaler kommer därmed att lösas med tillfälliga lösningar, varpå kapaciteten sänks till maximalt 17 500 åskådare.

– Vi kommer att ha mer fokus på långsidorna, och smalna av kortsidorna, säger Ola Rosén.

Vad händer efter 2020 – blir finalen kvar på Studenternas?

– Det är en diskussion som pågår, och det är inget som är klart i dagsläget. Jag hoppas det.

Fakta

Så avgörs bandyfinalerna 2020

Fredag 20 mars:

Flickor 17: 15.00.

Pojkar 20: 19.00.

Lördag 21 mars:

Damfinal: 10.30.

Herrfinal: 15.15.

Biljetterna till Bandyfinalerna släpps på annandag jul.

Skutskär vann SM-guld på Studenternas 2018 när damfinalen spelade 10.30. Repris 2020?
Skutskär vann SM-guld på Studenternas 2018 när damfinalen spelade 10.30. Repris 2020?
Karta: Studenternas IP
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!