Sirius har klarat kontraktet och spelar nu för en plats i åttondelsfinalen.

Det var en nyckelmatch mot Vetlanda. Två poäng och laget skulle ha haft nästan allt i egna händer. Nu blir det knivigare.

– Vi har inte givit upp än. Vi har börjat komma upp på en nivå nu och har en bra känsla. Nu tror jag verkligen att vi kan ta poäng mot de bättre lagen, det är ingen dröm längre, säger tränaren Esa Määttä.

Nu är det speluppehåll för VM-turneringen och sedan återstår tre matcher: VSK på hemmaplan, Bollnäs borta och Tellus borta.

– Det kan krävas att vi tar in poäng på något av de andra lagen. Vi ska göra vårt bästa och sedan får vi se om det räcker för att gå till slutspel, säger en aning dämpad Siriustränare efter 5–2-förlusten.

Sirius skapade tillräckligt mycket mot Vetlanda för att gå in till pausvilan med en ledning på ett eller två mål. Okej, spelmässigt var det en jämn första halvlek, där Vetlanda inledde klart bäst, men räknat i heta chanser var Sirius bättre.

– Vi gjorde en helt okej första halvlek och skapade lägen. Det är tråkigt att vi inte kunde sätta dit några av dem, säger Määttä.

Det stod 2–2 i paus och matchen kändes helt öppen.

Nu blev Vetlandas 3–2-mål, när man kom fyra mot fyra i en spelvändning, väldigt avgörande. Sett över 90 minuter var det nog ändå en rättvis bortaseger. Sirius skapade inte lika mycket i andra halvek som man gjorde i den första.

– Vi är inte ett lag som skapar tiotals bra målchanser och när vi inte sätter lägena så blir det svårt, säger Määttä.

Sirius försökte forcera på slutet och hade ett par riktigt bra möjligheter att göra 3–4, men den här dagen ville inte bollen in.

– Vetlanda försvarade sig bra, men jag tycker att vi hade lite för bråttom med att anfalla och fick inget tryck på dem, säger Esa Määttä.

Trots förlusten har alltså Sirius hyggliga chanser att gå till slutspel, men det kan krävas poäng mot Västerås eller Bollnäs (förutom seger mot Tellus). Allt beror på vad Broberg och Motala gör i sina matcher.

Att Motala tog poäng mot Villa (3–3) är inte något som överraskar Esa Määttä.

– Motala är starkt hemma och har tagit poäng mot Sandviken borta, så nej, jag är inte så överraskad.

Nu är det alltså speluppehåll och då blir det hårdkörning i Relitahallen.

– Ja, vi ska träna hårt nu. Tanken är att vi ska vara i bra form när serien startar efter VM, säger Määttä.

I Sirius fortsätter Nils Bergström att glänsa. Det är verkligen inte bara åkningen som sitter klockrent, det är passningarna också. Här kan Sirius ha en blivande landslagsspelare.