Rutegård: Blir en desperat kamp

Kalla fakta: Sirius har bara vunnit en av sina tretton senaste matcher.

Kalla fakta: Sirius har bara vunnit en av sina tretton senaste matcher.

Foto: TT

Fotboll2019-09-29 20:00

Några timmar före avspark på NP3 Arena sades det att matchen var helt öppen och utan riktig favorit, men att all press låg på Gif Sundsvall som skulle "rädda" sin säsong.

Några minuter efter slutsignalen konstaterar vi att Gif Sundsvall tagit sin andra raka seger och ger sig in i överlevnadskampen med fyra omgångar kvar av fotbollsallsvenskan – samtidigt som de skickar Sirius allt närmare en desperat kamp för reda ut en av klubbens tyngsta perioder.

Kalla fakta: Sirius har bara vunnit en av sina tretton senaste matcher.

Det var Sirius första halvlek. Sam Lundholm, tillbaka i startlevan, bjöd på finess och ett elegant maskerat instick mellan mittbackarna i Gif Sundsvall ställde Elias Anderson solo med David Mitov Nilsson.

Elias Andersson höll sig kall och spelade vidare till Christer Gustafsson som däremot blev för ivrig. Och ett ledningsmål redan i första halvlek stoppades av Siriusmittfältaren själv.

Näste man att serveras av Lundholm var Jonas Lindberg som fick en praktträff med pannan. 1–0-målet tidigt i andra halvlek såg ut att leda hela vägen till tre poäng och andrum till lagen under kvalstrecket.

Det blev tvärtom. Inget slutet gott, allting gott. 

Av den där sprudlande offensiven för ett 2–0-mål som många kanske hoppats på blev det inte mycket. Det var som om den mesta energin runnit av dem efter det förlösande 1–0-målet. De som gärna ville se positiv utstrålning, fick ta emot andra vibrationer.

”Det gäller att hitta rätt anspänning”, sade Mirza Jelecak inför matchen. Det blev mest spänt.

Det var Gif Sundsvalls andra halvlek. Hemmalaget hade visserligen inte så många avslut på Lukas Jonsson. Det betyder inte att det var lugna gatan. Ett kvitteringsmål låg i luften och på mindre än en minut kom vändningen, den totalt oväntade och oändligt dramatiska.

Minut 84: Johan Blombergs skott hamnade på den olycklige Daniel Jarls högerarm. Domaren tvekade inte och inte heller David Batanero, som var säker från elva meter.

Minut 85: Direkt på avspark spelade Jarl upp bollen på Omar Eddhari som sköt från distans. Lukas Jonsson släppte retur rätt ut i banan som Tobias Ericsson tog hand om.

Sirius hade problem på mittfältet. Niklas Busch Thor och Christer Gustafsson har varit med förr och är båda ganska auktoritära på planen och gillar att ta plats. Men. Det vilar liksom inget lugn över Busch Thor just nu.

Annat var det med Omar Eddhari. Det fanns en aura kring honom i andra halvlek som sade att här stod både en spelare och människa som trivdes med sig själv och tillvaron. Den tidigare Siriusspelarens andra halvlek var en stor skillnaden mellan lagen.

Inget känns längre säkert och inte heller då den snart färdigbyggda arenan i Uppsala inte varit något svårintagligt fort så här långt, vem än som kommer på besök. Olof Mellbergs Helsingborg gästar nästa helg och det är ett motstånd som liksom Sirius har ett och annat att jobba på inför avslutningen på säsongen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!