Sirius ödesmånad - miljoner på spel

Om två veckor stundar huvudförhandling för Sirius i tvisten mot Malmö FF. En månad senare avgörs nästa tvist mot Soccer Soldier.

Sirius ordförande Ove Sjöblom

Sirius ordförande Ove Sjöblom

Foto: Tomas Lundin/UNT-arkiv

Fotboll2019-09-11 08:00

En avgörande månad för Sirius ekonomi stundar. Den 25 september inleds huvudförhandlingen i tvisten mot Malmö FF som rör huruvida Malmö har rätt att få tillbaka de 15 miljoner de betalade för våldtäktsdömde Kingsley Sarfo sommaren 2017. Det är planerat för tre "rättegångsdagar" i Svenska Fotbollförbundets skiljenämnd och där en dom väntas komma ungefär två veckor efter sista förhandlingsdagen den 27 september.

– Det är som alltid med rättsliga processer, det är anspänt naturligtvis. Vi har som jag sagt hela tiden goda förhoppningar om utgången, säger Sirius ordförande Ove Sjöblom.

Förhandlingen börjar med att de båda parterna gör sin sakframställan där man berättar hur man ser på ärendet. Sedan väntar förhör och efter alla vittnen och all bevisning är framlagd väntar pläderingarna.

– Det är ett antal vittnen som kommer att kallas, säger Sjöblom.

Vilka?

– Det är både en del ledare och spelare som har varit med under den här tiden.

Sirius har som bekant inte 15 miljoner på kontot i fall Malmö skulle vinna tvisten.

– Så är det, men som jag har sagt tidigare så kommer en sådan situation att bli påfrestande, men vi kommer att hitta lösningar.

Sirius är som bekant inblandat i ytterligare en tvist mot Soccer Soldier som pågått i över två år. Där handlar det om huruvida Soccer Soldier har rätt till 50 procent av nettovinsten på Sarfo eller inte. UNT har tidigare berättat att parterna haft ett avtal, men att Sirius hävdar att detta är ogiltigt då Sarfo aldrig varit registrerad för Soccer Soldier i Fifas transfersystem bland annat. Efter mycket om och men så är huvudförhandling satt till den 21 oktober.

– Där är det bara en dag utsatt för den prövning som ska göras är mer en rättsfråga. Det blir inga vittnesförhör utan det är skriftliga dokument som ska bedömas med argumentation, säger Sjöblom.

Man ska bedöma huruvida avtalet ni haft med Soccer Soldier var giltigt eller inte?

– Ja, i princip är det som det handlar om.

Sirius har 6,8 miljoner avsatt på ett separat konto i händelse av att det skulle bli en förlust i tvisten mot Soccer Soldier.

– Det är klart att det pengarna gör skillnad, det går inte att sticka under stolen med det. Blir det så att vi förlorar den processen så finns det pengar att betala, säger Ove Sjöblom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!