Senast Elin Ekdahl huserade i Uppsala tillhörde hon basketettanlaget där hon säsongen 2013/2014 hade näst mest speltid med 28 minuter i snitt per match. Säsongen därpå tog hon plats i ligalaget – för att kort före seriestart i stället hamna i ett collegeäventyr i USA. Precis som många andra Uppsalatalanger.

– Allt gick väldigt snabbt för mig. Först såg det ut som att jag inte skulle kunna komma i väg alls, men sedan fick jag erbjudande om ett fullt ”scholarship” två veckor innan skolan började. Jag vill ju hemst gärna åka och i värsta fall, om man inte skulle ha trivts, hade det ju bara varit att åka hem.

Elin Ekdahl gick två år på Otero Junior College i Colorado och fortsatte med två år på Barry University i Miami.

Artikelbild

| Elin Ekdahl.

– Det var roligt att få se väldigt olika delar och kulturer av USA. De första två åren bodde jag i en by mitt i Colorado och sedan hamnade jag i stora Miami … Det var en ganska stor skillnad om man säger så.

Basketmässigt växte hon som spelare av åren i USA. Framför allt i sin offensiv – någon hon mer än gärna vill plocka fram även i Uppsala nu när hon är hemma igen efter fyra år.

– Nu har jag haft svårt den här säsongen att vara aggressiv i min offensiv, men det är det jag verkligen fick utveckla under mina år i USA, att våga ta skott och vara den som tog ansvar i offensiven. Jag måste kunna ta fram det här hemma också, även om min roll förstås är en annan här.

Den tidigare U16-landslagsspelaren gör sin första säsong i högsta serien i Sverige och spelar 20 minuter i snitt per match för Uppsala. Försvarsmässigt ser 24-åringen ut att trivas.

– Att spela försvar har alltid varit något som jag tyckt varit kul. Nu har jag dessutom fått börja spela försvar på större spelare och det var något jag fick göra en hel del på college. När jag åkte hemifrån var jag en renodlad pointguard och där borta i USA blev jag plötsligt också trea, fyra. Offensivt har jag svårt att spela under korgen förstås, men defensivt kan jag stå emot ganska bra.

Den 174 centimeter långa Uppsalaprodukten, som bland annat vunnit SM-silver med Uppsalas F94-lag, har kommit hem för att stanna. Snart inleder hon nämligen sina studier på läkarprogrammet på Uppsala universitet – och hon hoppas kunna kombinera studierna med fortsatt spel i ligan.

– Det är svårt på damsidan att kunna försörja sig bara på basketen, men det är verkligen kul att vara hemma igen. Jag trivs bra och det känns nästan som man inte har varit borta. Jag vill fortsätta spela basket och gör det gärna, men det är ju inte bara upp till mig, säger Elin Ekdahl.

Samtidigt som Elin Ekdahl söker sin offensiv i ligan, söker Uppsala Basket alltjämt efter ett segerstim. Klubben står och stampar i botten av tabellen efter endast en seger på tio matcher. Efter lördagens bortamatch mot Högsbo väntar ett dubbelmöte mot Visby och det är två matcher som avgör Uppsalas chanser undvika jumboplatsen som innebär kval.

– Det är verkligen frustrerande. Vi måste hitta en stabilitet och det är något vi alla i laget har ansvar för, säger Elin Ekdahl som framför allt saknar ett solitt lagspel.

– När vi är bra är vi ju riktigt bra, men det gäller att vi ska kunna hålla i det under längre perioder. Där vi är mest ojämna är vårt försvarsspel. Vi måste sätta ihop det som ett lag, det räcker inte att det är två, tre stycken som spelar tillsammans. Det mest frustrerande är ju att vi egentligen kan riktigt bra.

Lördagens motståndare Högsbo är nykomlingar i högsta serien, men har imponerat och parkerar just nu på en fjärde plats i tabellen, efter A3 Umeå, Luleå och Alvik. När lagen möttes i Uppsala i november drog Högsbo det längsta strået.

Efter att ha turats om att ha ledningen under matchens gång var ställningen 70–70 med drygt tre minuter kvar att spela. Då tog Högsbo över. Eller rättare sagt Högsbos två amerikanskor, som svarade för gästernas samtliga poäng under matchens sista nio minuter.

Guarden Tiasha Gray (30 poäng) och centern Alexis Hyder (25) var till synes ostoppbara när Högsbo sprang i från till 70–82 under slutminuterna.

Kommer revanschen – och andra segern för säsongen – i bortareturen för Uppsala Basket?

– Jag är riktigt taggad, det ska bli kul och vi är verkligen sugna på revansch, säger Elin Ekdahl.

I den senaste hemmamatchen mot Telge (69–80) var assisterande coachen Ashleigh Brown den som ledde laget under matchen, medan Janne Hänninen tog en mer passiv roll på bänken.

– Vi vet att vi kan spela bra och vi måste bara hitta rätt sätt, och det handlar bland annat om att vi försöker prova nya rutiner. Alla coacher har olika stilar, men för mig gör det inget om man skriker på mig, säger Elin Ekdahl.

mathias.rutegard@unt.se