Ställningen var 6–1 till Edsbyn. Solklart. Två poäng redan klara. Typ så.

Då gjorde Sirius två mål på den minut – 6–3 och gnistan tändes hos Määttäs spelare. Poängchans – trots allt.

– Vi var på väg in i matchen, och då kommer den där straffen ...

Esa Määttä skakar på huvudet när han berättar om domslutet. August Elebring fällde (?) Joakim Svensk nästan vid kortlinjen.

– Det var ingen straff. När till och med "Kuben" tittar på mig och ursäktar sig så förstår väl alla att det var ett felaktigt domslut, säger Määttä och syftar på hemmatränaren Magnus Olsson.

Jonas Edling stänkte in straffen – 7–3 till Edsbyn, och om matchen inte var avgjord tidigare så var den definitivt körd för Sirius.

Esa Määttä kunde inte släppa straffsituationen.

– Om August står så här (Määttä visar med kroppen) helt stilla och Svensk åker på honom när han ska snurra, då kan det inte vara straff.

Sirius gjorde en betydligt bättre match än mot Vetlanda och Vänersborg. Här var det faktiskt riktigt bra under de första tio minuterna och även stundtals i den andra halvleken.

– Jo, vi började bra ... säger Määttä.

Men ett par snabba Edsbymål (2–0 och 3–0) på mindre än en minut gjorde att Sirius ännu en gång fick en tung första halvlek på bortais.

– Vi tappade tålamodet, säger Siriustränaren.

Edsbyn var det bästa laget – det klart bästa laget. Segern, eller resultatet, är inte mycket att säga om. Det kunde ha blivit mer. Men det fråntar inte Sirius någonting, det här var bättre än de senaste bortamatcherna.

– Absolut. Det är svårt att möta Edsbyn, det är lätt att bli stillastående. Och när Edsbyn kommer med fart, då går det fort, men det är ändå synd att det där hände i andra halvlek, säger Määttä och tänker på straffen.

Edsbyn fick för övrigt två spelare utvisade i samma sekvens – för olämpligt uppträdande.

– De sade ingenting, konstaterar Esa Määttä.

Sirius har gjort bättre matcher mot Edsbyn, som den i fjol (när 3–1 blev 3–3) och kanske även träningsmatchen i oktober, men efter förutsättningarna var det här ett klart steg i rätt riktning när vi talar om bortamatcher.

Esa Määttä sade skämtsamt att det inte skulle bli några julklappar om någon av hans söner i Edsbyn gjorde mål. Nu är det bara Toumas som inte får något paket. Han gjorde nämligen ett mål.

I ett videoinslag på unt.se sade Siriusstjärnan Markus Kumouoja att han inte behövde "muta" Määttäbröderna i Edsbyn - de skulle inte göra några mål i alla fall. Även Kumpuoja fick nästan fått rätt. Det vara bara ett problem: Det blev åtta mål från de andra Edsyspelarna i stället.