Jag tänkte: Skulle jag såga Almtuna?

UNT:s Håkan Lundh var fundersam på väg till Almtunas bortamatch mot Södertälje. På bilden syns Almtunas målvakt Jesper Eliasson.

UNT:s Håkan Lundh var fundersam på väg till Almtunas bortamatch mot Södertälje. På bilden syns Almtunas målvakt Jesper Eliasson.

Foto: Håkan Lundh

Ishockey2019-10-02 21:47

Skulle det vara dags att såga Almtuna?

Jag satt i bilen på väg till Scaniarinken i Södertälje och grubblande en del över vad som skulle hända om det skulle bli ytterligare en förlust för Almtuna. Dags att plocka fram storsläggan?

Jag har tippat Almtuna i botten av tabellen, eller i alla fall nedre halvan. En stor del av laget är division I-spelare, så nej, jag hade inte för avsikt att kritisera laget i några hårda ordalag. Och nu – efter en heroisk insats mot Södertälje – finns det all anledning att hylla det här nederlagstippade gänget.

Under slutminuterna, när Södertälje plockade ut målvakten och till och med hade ett powerplay, så stängdes laget ner på ett imponerande sätt av Almtuna.

Den här upplagen av Almtuna har inga divor eller spelare som lirar för sin egen vinnings skull. Där har vi nyckeln till nytt kontrakt. Någon sprudlande hockey kommer vi antagligen inte att få se så mycket av, därtill är det alldeles för mycket som står på spel. Varje poäng, varje mål och varje vunnen puck kan vara avgörande.

Jag hann fundera mycket över Almtuna under de där timmarna i bilen på väg till Södertälje.

Jag tänkte på förstakedjan, den med Tony Mårtensson, Villiam Haag och Tobias Liljendahl – den lagdel som skulle bära Almtuna och som skulle vinna matcher till Uppsala. Jag tänkte på den trion och kände en viss besvikelse.

Men – och det här är viktigt – Almtuna har varit nära poäng mot AIK (där laget var klart bättre), nära seger mot både Mora och Västervik – utan att "superkedjan" spelat någon avgörande roll.

Alltså: Det finns sparkapital i Almtuna.

Missförstå mig rätt: Mårtensson och killarna har inte varit dåliga. Det produceras trots allt en hel del, men kraven –  mina krav i alla fall –  var skyhöga (med Almtunamått mätt) på den kedjan.

Nu har Almtuna tagit första trepoängaren och lyfter i tabellen. Man passerade exempelvis krislaget AIK, som inte hade haft en enda poäng om det inte hade blivit den där "flytsegern" i Gränbyhallen.

Ett par spelare har imponerat lite extra på mig. En av dem är lille backen Filip Hasa, som har en bra skridskoåkning, är orädd i närkamperna och som har ett bra skott sin litenhet till trots. Här har Almtuna verkligen hittat rätt.

Jag imponerades även av Hampus Harlestam i de matcher jag såg honom. Nu är han skadad och det är ett avbräck för Almtuna.

Till sist: Nichlas Falks (han är assisterande tränare) Södertälje var en enorm  besvikelse. Hur kunde det här laget tvåla till Modo med 6–2 för inte så länge sedan?

Karta: Scaniarinken
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!