VM i trampolin och DMT (dubbel minitrampolin) avgörs just nu i St Petersburg, Ryssland, och för Lina Sjöberg från Uppsala GF blev kvalet i DMT en kamp. Det kunde ha tippat över åt fel håll när 25-åringen landade helt fel i sitt första hopp, varpå minuspoäng följde.

– Det är alltid lite läskigt i kvalet när man inte kör sina bästa hopp. Men nu efteråt känns det bra. Nu laddar jag för att göra superhopp i finalen, säger Lina Sjöberg med blicken riktat mot lördagens finalavgörande.

Lina Sjöberg slutade fyra i kvalet. Melania Rodriguez från Spanien nådde över 70,300 poäng vann före Tristan van Natta, USA, och Laurence Roux, Kanada. Uppsalagymnasten stannade på 69.200.

– Jag är nöjd med mitt kval. Jag hade hoppats att jag skulle placera mig någonstans i mitten. Det ska ju inte heller gå alldeles för bra i kvalet, jag vill ju kunna känna att det ska finnas mer att ta av inför finalen, säger Lina Sjöberg.

Efter missen i första hoppet blev hon dock nervös. För en stund i alla fall.

– Första övningen kändes ganska bra, men jag landade utanför rutan. Då var det bara att skärpa sig och sträcka på knäna inför andra kombon. Man får lite extra press på sig förstås, och särskilt när man verkligen, verkligen vill gå till final.

Lina Sjöberg är övertygad att hon har fler ess i sin rockärm än sina konkurrenter inför finalen. Hennes planerade finalkombinationer är värda mer än 70 poäng ihop och många konkurrenter har redan använt sig av sina svåraste kombinationer och kan därmed inte göra det i finalen.

– Jag har sparat mina två bästa hopp till finalen, medan jag vet att åtminstone hon som nu vann kvalet tvingades offra en av sina bästa övningar redan i kvalet. Jag vet inte riktigt vad de andra har kvar, men jag vet att mina två hopp, om jag får till dem, borde räcka riktigt, riktigt långt. Jag vet att jag har mycket kvar att ge, säger Lina Sjöberg.

Förbundskaptenen Jenny Söderlund fyller i:

– Det var jättestabilt kört av Lina även om det var en hög nivå i dagens DMT-kval, man märker att utvecklingen inom DMT går framåt, säger Söderlund till förbundets hemsida.

Lina Sjöberg har vunnit mycket inom sin genre, hon prenumererar på SM-guld och blev första kvinna i världen att tävla med en trippelvolt i DMT.

Men – hon saknar ett VM-guld. På lördag kan det bli ändring på det.

– Det är fri träning på fredagsförmiddagen, så då blir det ett kort träningspass inför finalen. Sedan ska jag bara ta det hyfsat lugnt och kolla in de andra finalpassen. Man kanske kan få lite inspiration, säger Lina Sjöberg.

Bland annat får hon kolla in landslagskamraterna Felix Holgersson och Oscar Smith som nådde final i herrarnas synkron. De är den första svenska duon som lyckas med bedriften på 28 år (1990).