Junaid Khan har knappast haft en spikrak väg till Sveriges cricketlandslag. För nio år blev han antagen till ingenjörsprogrammet på Blekinge tekniska högskola och åkte till Sverige med hopp om bättre framtidsutsikter än hemma i Pakistan.

Efter bara några månader i Karlskrona nåddes Junaid av ett tragiskt besked: hans pappa hade avlidit hemma i Pakistan.

– Det var tufft... Jag åkte hem till familjen och blev kvar i tre år innan jag återupptog studierna i Sverige, säger Junaid Khan.

Artikelbild

| "En dröm blev sann när jag blev uttagen till landslaget", berättar Junaid Khan.

Men studierna han inte riktigt fulländas. Längtan till sporten han älskar blev så pass stor att han packade ihop sina prylar i Blekinge för att börja spela för toppklubben Nacka i Stockholm.

– Jag hade spelat cricket sedan jag var liten i Pakistan och ville göra en ny satsning i Sverige.

Där någonstans inleds en kärlekshistoria som involverar flickvän och flytt till Uppsala.

– Jag bodde i Knivsta i några månader men träffade en tjej från Uppsala och flyttade dit. Vi var sambos i nästan tre år.

Artikelbild

Men allt har inte varit guld och gröna skogar. Trots att Junaid Khan talar flytande engelska – och har utvecklat en svenska han klarar sig på – är vägen in i arbetslivet snårig. Minst sagt.

– Mitt första jobb i Stockholm var att städa på skepp. Sen har jag jobbat en period på McDonalds i Skanstull. Jag lyckades aldrig få något jobb i Uppsala utan pendlade till Stockholm i flera år för att jobba och spela cricket. Det var ingen kul erfarenhet, men nu har jag flyttat till Stockholm.

Just nu jobbar Junaid med kundservice på ett posthanterings-företag medan han fortsätter söka jobb inom teknologi-branschen, inriktningen han hade som ingenjörs-student.

– Jag har haft väldigt svårt att försörja mig. Jag får inget stöd hemifrån och tar ströjobb för att klara mig.

Varför är det ofta svårt för invandrare att hitta jobb, tror du?

– Min erfarenhet säger att arbetsgivarna bara anställer efter cv:et, inte personen. Min sambos styvpappa sa åt mig att jag borde byta namn. Mitt mellannamn är Muhammed så han sa ”när de ser Muhammed Khan tänker de tack men nej tack”.

Sitt namn vill Junaid Muhammed Khan inte försvenska. Men utan att undertecknad frågat målar han sedan upp en smickrande bild av Sverige.

– Jag gillar verkligen svenskarnas livsstil, allt förutom det materialistiska. Folk är trevliga och omtänksamma, och när man väl lär känna någon blir det ens bästa vän. När jag kom till Sverige tänkte jag bara plugga klart och sedan åka till Pakistan och jobba. Men nu när jag lärt mig hur det fungerar vill jag spendera resten av mitt liv här.

Men inte i huvudstaden. "Jag är nog kär i Uppsala, faktiskt", konstaterar han.

– Uppsala har förändrat mitt liv. Jag blev integrerad in i svenska samhället när jag flyttade till Uppsala. Jag rankar det högre än Stockholm för att det är mindre och man har nära till allt, det finns historik... Jag planerar redan att flytta tillbaka, det är en vacker stad.

Till skillnad från Pakistan – ett av världens främsta cricketländer – måste alla utövare inom svensk cricket stå för utgifterna själva. Detsamma gäller när Junaid och lagkamraterna i landslaget representerar Sverige utomlands.

– För att kunna åka iväg på tävlingar måste vi ta ledigt från jobbet. Det tråkiga men samtidigt positiva är att cricetsäsongen i Sverige bara pågår i fyra månader, så resten av året är det lättare arbetsmässigt.

För att kunna bli uttagen i landslaget behövde Junaid ha fyra säsonger i svenska seriesystemet på sitt cv. I augusti 2018 fick han så chansen – och efter fyra olika steg av landslagsuttagningar lyckades han knipa en blågul tröja.

– En dröm blev sann när jag blev uttagen till landslaget.

Hur är nivån?

– När jag kom till Sverige spelade de i division III och nu är vi i division I, så det är en snabb utveckling i Sverige. Det ser väldigt ljust ut.