– Det är den roligaste matchen i serien, lätt, säger Michael Jansson inför "slaget om 288:an".

Den 18-årige forwarden tillhör Storvretas SSL-trupp men mördande konkurrens i mästarlaget gör att Jansson lånats ut till division I under inledningen av säsongen. Där har det blivit fem poäng (3 mål, 2 assist) på tre matcher så här långt.

– Jag tränar enbart med Storvreta och spelar matcher med Rasbo. Det funkar bra tycker jag, jag har ju lirat där förut och mer än hälften av laget är kvar, berättar högerskytten.

Supertalang är ett överanväntord inom sportjournalistiken men fallet Jansson kan inte beskrivas som något annat. Säsongen 2015-2016 gjorde en då 16-årig Michael hela 33 poäng på 14 matcher för Rasbo i division I.

Det ledde till kontrakt med Storvreta men nu, drygt tre år senare, känner han att det krävs mer erfarenhet innan han kan plocka en ordinarie tröja hos svenska mästaren.

– Jag känner att jag är nära men det är mest mig själv jag måste gå in i. Jag behöver bli mer erfaren och bättre på allt. Det ska inte vara lätt att komma in i det laget, man ska förtjäna det.

Vad är största skillnaden mellan SSL och division I?

– Det är en jäkla skillnad på tempot. Att jag tränar i SSL-tempot gör att jag har en fördel när jag spelar med Rasbo.

Rasbo står på en poäng efter tre matcher, en poäng man tog mot nykomlingen Uppsala Teknologer förra helgen. Nu väntar en av säsongens viktigaste drabbningar hemma i Hall 2000. Och roligaste.

– Ja det blir jättekul, det har alltid varit "slaget om 288:an" och byggts upp en rivalitet. Man känner ju några där och har mött dem många gånger tidigare.

Fredrik Sandqvist var Rasbos interna poängkung i fjol. Nu återfinns 29-åringen, som även han har några SSL-matcher på meritlistan, i Alunda.

– Det är alltid tungt att tappa en bra målskytt, och särskilt till värsta konkurrenten. Vi kan inte göra annat än att stänga ner honom nu, säger Jansson.

Sandqvist själv – som prickade in 25 poäng på 19 matcher för Rasbo i fjol – säger så här inför derbyt:

– Det är klart, derbyn är lite extra speciella. Det ska bli spännande, säger han till Alundas hemsida.

Alunda har en trepoängare på kontot efter tre omgångar.

Noterbart är att Storvretas andremålvakt Jacob Pettersson, som imponerade när han fick chansen i SSL förra säsongen, lånats ut till Rasbo i division I-upptakten. 19-åringen har fått en mardrömsstart då han släppte in 18 mål på de två första matcherna. Får han chans till revansch i derbyt?