Den hockeyallsvenska premiären är bara en vecka bort och Almtuna genrepar under fredagen med att möta Västerås på hemmais i Gränbyhallen.

Efter idel förluster under försäsongen lossande det med två raka segrar när laget åkte till Skåne och Danmark för att träningsspela mot Pantern och Rødovre häromveckan.

Men – vart har vi Almtuna, egentligen?

Jag var med i hockeyallsvenskans panel för att tycka till om Almtunas förutsättningar, chanser och möjligheter kommande säsong.

Om ni missat den publiceringen – detta är vad jag tror om Almtuna:

Vad säger du om Almtunas silly season?

”Det är alltid svårt att sätta betyg på Almtunas värvningar. På förhand: Helt okej. Det finns en del spännande namn i Alexander Lunsjö, Måns Hermansson och Adam Thilander, men största namnet är förstås Tony Mårtensson. Även om han har sina allra bästa år bakom sig och kommer från en misslyckad säsong i LHC är han med Almtunamått mätt en stjärna och ledare som de behöver”

Vad är Almtunas styrka?

”Jag skulle säga tränarduon Marcus Ragnarsson och Martin Gudmundsson. De kompletterar varandra och gör sin grej fullt ut. De är Almtunas två allra viktigaste pjäser som får laget att leverera på ett sätt som ger poäng. Hockeyallsvenskans vassaste tränarduo!”

Vad är Almtunas svaghet?

”På papperet saknar Almtuna en ”go-to-guy”, som kan kliva fram och avgöra de allra tätaste matcherna på egen hand. Ingen Almtunaspelare fanns i topp i de individuella ligorna i fjol och jag kan inte se någon sticka ut heller i år. Om inte Tony Mårtensson får nytt syre av att komma ”hem”.

Vem blir årets poängkung i Almtuna?

”Viktor Hertzberg. Han hade fem säsonger i Sundsvall i Hockeyallsvenskan i sitt cv, men vem hade anat att han skulle inta poängkungsrollen i Almtuna i vintras? En 26-åring lirandes i Hudiksvall i division I. Guldkorn!”

Vem blir årets utropstecken i Almtuna?

”Kallinge-Ronnebys Alexander Lunsjö var Almtunas första värvning inför den här säsongen och har förutsättningar att slå igenom. Hans 24 mål och 39 assist i division I är siffror som åtminstone vittnar om att han hittar målet. Annars kommer förstås Jacob Ragnarsson att dra en del NHL-scouter till Gränbyhallen.”

Hur går det för Almtuna i år?

”Att de ska komma fyra i grundserien som i fjol är svårt att kräva, men att de ska nå slutspelsserien tror jag på.”