Det är främst i Aftonbladet som man har kunnat läsa om de interna strider som blossat upp mellan föreningarna i hockeyallsvenskan. I fokus står dels det avtal som klubbarna skrivit under som begränsar antalet SHL-lån under en säsong och dels ett missnöje med ett tidigare avtal där flera klubbar anser att SHL-lagen kan plocka spelare från hockeyallsvenskan för sent under sommaren. Almtuna är inte direkt inblandat i någon av "konflikterna" och enligt klubbens ordförande Niclas Fröberg så är det hela också uppförstorat.

– Jag ser inte alls det kaoset som beskrivs. Alla klubbar i hockeyallsvenskan har en bra dialog för att få det så bra som möjligt, säger Fröberg som även sitter med i hockeyallsvenskans styrelse.

Vad gäller SHL-lånen har Almtuna hela tiden varit positivt till det nya avtalet, något UNT tidigare också skrivit om. Samtliga klubbar skrev under överenskommelsen i samförstånd, men efter det har Västervik gått ut i just Aftonbladet och kritiserat avtalet man själva också skrev under.

– Vår uppfattning är att lånekarusellen inte är bra för ligan, klubbarna eller talangverksamheten. Vi ser avtalet som jättepositivt och bra för både Almtuna och ligan.

Hur ser du på Västerviks utspel?

– Det är upp till den klubben att kommunicera vad man vill, men vi har ett gemensamt avtal. Jag kan förstå att vissa klubbar kanske hamnar i en svår situation, men jag vet vad vi i ligan står för gemensamt.

Hur är stämningen mellan lagen i ligan?

– Det känns mer som att det är Aftonbladet som piskar på om kaos och oenighet. Det som är den tydliga oenigheten är Västerviks uttalande och det är tråkigt.

En annan het potatis har varit att SHL-klubbarna kan plocka spelare från hockeyallsvenskan sent in juli, något som drabbat bland annat AIK och Södertälje.

– Det är med förvåning jag läser de klubbar som uttrycker en besvikelse över att det sker eftersom alla klubbar är lika medvetna som vi är om det regelverk som gäller. Jag har dock full förståelse för AIK och Södertälje i deras egen verksamhet, men jag gör inte bedömningen att vi är oeniga i våra avtal.

Hur vill ni att det här regelverket förhandlas om till nästa år?

– Jag tycker för Almtunas del, utan att vi kan bestämma allt, att det finns goda skäl att ändra den tidslinje som finns för att plocka spelare så att den mer anpassas likt NHL någonstans i juli för annars är det omöjligt att planera sina trupper på ett bra och professionellt sätt. Det är en viktig punkt i det nya avtalet, men samtidigt ska man komma ihåg att i det tidigare systemet fanns det inget datum så spelare kunde bryta när som helst. Det är bättre med ett datum än inget alls, säger Fröberg.