Efter kritiken: ”US har hamnat i kläm”

Upsala simsällskap är missnöjda med sin situation i Fyrishov. Nu svarar Uppsala kommun och Fyrishov på kritiken.

Maria Patel (S), ordförande i Idrotts- och fritidsnämnden i Uppsala, svara på kritiken från Upsala simsällskap.

Maria Patel (S), ordförande i Idrotts- och fritidsnämnden i Uppsala, svara på kritiken från Upsala simsällskap.

Foto: Uppsala kommun/UNT-arkiv

Simning2019-10-10 17:15

Höga hyror kan tvinga Upsala simsällskap att ställa in sina tävlingar på hemmaplan i framtiden. 

I det nya uppdragsavtalet mellan Uppsala kommun, Idrotts- och fritidsnämnden och det kommunala bolaget Fyrishov AB ryms inte tävlingar på hemmaplan under begreppet subventionerade ”markeringstimmar”.

– Vi har haft ett möte med US kring deras tävlingar, och den frågan har inte landat än utan ska lösas i samråd med föreningen och de som subventionerar hyran, säger Fyrishovs vd Liisa Eriksson Hundertmark, som menar att frågan ägs av Idrotts- och fritidsnämnden i Uppsala kommun.

– Jag har svarat US att beslutet att subventionera hyran måste tas av de som ska betala, alltså IFN.

Maria Patel (S), ordförande i Idrotts- och fritidsnämnden i Uppsala:

– Upsala simsällskap har agerat på precis rätt sätt och kontaktat både Fyrishov, förvaltningen och oss i politiken. Vi måste för US skull och andra föreningars skull i framtiden ha en klarhet i det här, när är det en ungdomstävling och när är det en kommersiell tävling, säger Maria Patel, som hänvisar till Fyrishov att US tävlingar har kategoriserat som kommersiellt evenemang.

Maria Patel är inte nöjd.

– US har hamnat i kläm, så är det. Det pågår en dialog för att lösa det här.

För att arrangera en tävling i Fyrishov krävs tillgång till hela simbassängen. En markeringstimma i det nya avtalet beräknas dock som motsvarande 2x25 meter alternativt 1x50 meter. Något avtal för att en förening ska få tillgång till hela simbassängen finns inte mellan Uppsala kommun, Idrotts- och fritidsnämnden och Fyrishov AB.

Upsala simsällskaps verksamhetsansvariga Cecilia Loqvist:

– Om vi fick lov att köra samtliga åtta banor på markeringstimmar vore det okej. Den kostnaden får vi ta då. Men nu får vi betala 130 kronor per bana i timmen, det är stor skillnad.

– Och vem har bestämt att vår ungdomstävling ska vara kategori 3 och inte kategori 1? Vi vill inte vara en anledning till att kommunen ska betala extra för något som inte stämmer, säger Cecilia Loqvist.

Karta: Fyrishov
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!