– Vi trodde på det här, säger tvåmålsskytten Kalle Mårtensson tvärsäkert efter 4–2-matchen i Göransson Arena i Sandviken.

Sirius seger är en jätteknall, men det blir ännu mer – ja, ska man säga märklig? – eftersom lagets passningsspel inte alls var klockrent.

Men det var något annat som höll högsta klass: försvarsspelet.

– Helt klart en av de bästa defensiva matcherna på länge, säger Mårtensson när UNT frågar om han någonsin sett en bättre defensiv insats i Sirius.

Bollar täcktes med allt. Det var skridskor, klubbor, armar och ben. Överallt, hela tiden. Edsbyn fick inte igenom många skott. Det kändes nästan som Jerrings klassiska fotbollsreferat där det var "täckande japaner" överallt.

Samtidigt var det ett ödmjukt Sirius efter matchen.

– Vi måste inse att det var Edsbyn som förde spelet, säger tränaren Esa Määttä under eftersnacket med spelarna i omklädningsrummet.

Sirius träningsmatcher under hösten har oftast präglats av bra fart. Det har varit spelvändningar hit och spelvändningar dit. Nu såg det helt annorlunda ut.

– Vi har pratat mycket om förvarsspelet, säger Kalle Mårtensson.

Edsbyn vann bollinnehavet stort, men hade svårt att skapa riktigt heta chanser. Till slut kunde man ana lite frustration hos mästarlaget.

– Edsbyn ville nog ha ledningen med några bollar efter första halvlek, så under andra kanske de blev lite frustrerade, säger Kalle Mårtensson, som under slutet fick en rejäl tryckare av Daniel Välitalo – en typisk situation för en favorit som är på väg att tappa allt.

De flesta i Göransson Arena trodde nog att Edsbyn skulle vända 2–1-underläget när man gjorde 2–2 när nio minuter återstod.

– Det var ett tungt mål. Jag kände att jag borde ha gjort det bättre där och täckt skottet, säger Mårtensson.

Men det otroliga hände igen när Sirius vände tillbaka. Tuomas Liukkonen förde upp bollen och drev mot kortlinjen innan han spelade snett inåt bakåt till Kalle Mårtensson som slog in 3–2.

På slutet gjorde Mårtensson helt på egen hand 4–2 när han tog sig förbi en stor del av Edsbyns försvar och lade upp bollen i nättaket.

– Nu har vi ett kanonläge i morgon – att göra bort det här ... Nu möter vi ryssar och det blir en helt annan typ av spel, och då gäller det att vi är ännu mer koncentrerade, säger Esa Määttä.